15:10 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  53221
  Pratite nas

  Švedska je zakonom regulisala čipovanje ljudi, pa je u toj zemlji već 4.000 osoba iskoristilo mogućnost da između palca i kažiprsta jedne od ruku ugrade bio-čip.

  Sa ugrađenim čipovima ljudi u Švedskoj mogu da otvaraju vrata na dodir ili samo kada približe ruku uz kvaku, a mnogi su pristali i zbog medicinskih razloga, piše „Brajt sajd“.

  Naime, čip je moguće programirati da podseća pacijenta kada treba da popije lek, kao i za kojom bočicom ili kutijom lekova da posegne, da ne bi pogrešio, prenosi „Infoks.net“.

  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  Ovako se ČIPUJU LJUDI! Višu uskoro! #KasperskyLab #Kaspersky #Chipping #IFA15 #MobITIFA15 @kasperskylab

  Objava koju deli MONDO MobIT (@mondomobit) dana

  Naravno, sve bočice i kutije moraju biti označene i tagovane sa posebnim senzorima, koji će omogućiti da pacijent otvori određenu bočicu, kako ne bi popio pogrešan lek.

  Čip u ruci u stanju je da se ponaša kao elektronski novčanik, da se koristi za plaćanje dodirom, kao platna kartica, kao vozna karta ili kao senzor prepoznavanja u kompaniji, za ulazak, autorizaciju pristupa i slično.

  Takođe, senzori se koriste za lakše otključavanje automobila, za praćenje određenih telesnih funkcija, za kontrolisanje uređaja u okolini...

  Senzori su veličine pirinča, često i nevidljivi, po funkciji pasivni, što znači da moraju da sadrže unapred zadate i ubačene podatke, koji kasnije mogu da se očitavaju sa njih iz neposredne blizine, koristeći se „Nir fild komunikejšn“ (NFC) tehnologijom. Na ovaj način sigurnost podataka je donekle očuvana, jer haker ne može da pristupi ničemu, osim podacima sa čipa, što samo po sebi može biti vrlo kompromitujuće, ali kontakt sa čipom nije moguć ukoliko se haker ne nađe u neposrednoj blizini osobe koja ga nosi i tačno uz njegovu ruku.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga