04:06 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2631
  Pratite nas

  Populacija životinja koje žive u svetskim šumama smanjila se za više od 50 odsto u poslednjih 50 godina.

  Klimatske promene su na mnogo načina oštetile životinjsko carstvo, a Svetska fondacija za prirodu upozorila je da je intenzitet uništavanja životinja značajno veći od nivoa na kojem je bio ne tako davne 1970. godine. Šumski svet je od suštinske važnosti za zdravu okolinu, a posebno džungle, koje rade kao pluća planete. Primati i velike ptice igraju veoma veliku ulogu u obnavljanju tih šuma tako što seju seme, jedu biljke i imaju različite aktivnosti koje doprinose rastu i razvoju, prenosi „B92“.

  Od 1970. godine populacija primata i velikih ptica se smanjila za alarmantnih 53 odsto, piše „Dejli mejl“. Najveća šteta divljem životu šuma nanosi se tako što se uništava njihovo prirodno stanište. To se radi neplanskom sečom, navodnjavanjem i sve češćim šumskim požarima.

  Vrste poput primata, reptila i ptica ugrožene su i nelegalnim lovom, klimatskim promenama i bolestima. Najveće smanjenje broja vrsta beleži se u šumama Amazona.

  Upozorenje se odnosi posebno na to — da se zaustavi dalje uništavanje šuma i da se pokuša obrnuti proces, dok još uvek ima šta da se spasi. Pozivaju se državne vlasti svih zemalja sveta da proglase opasnost po planetu i njene stanovnike u 2020. godini. Potrebno je da se zaustavi uništavanje, da se priroda preporodi i da se popravi lanac ishrane.

  Čuvajući šume — utičemo i na očuvanje vrsta, obezbeđujemo hranu, čistu vodu, zdravo zemljište i staništa za ljude i životinje. To mora svima da bude prioritet.

  Tagovi:
  priroda, izumiranje, životinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga