08:14 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1259
  Pratite nas

  „Drveni most“, koji je poznatiji pod imenom „Matematički“, izaziva divljenje zbog načina na koji je izgrađen. Iako ima oblik luka, izgrađen je od ravnih greda.

  Da bi se u to uverili, posetioce Kembridža idu da plove rekom Kem, kako bi razgledali i zagledali most sa svih strana. Upravo taj specifičan i „pametan“ način gradnje, koji je očuvan i nakon restauracija, obezbedio je mostu nadimak „Matematički“.

  Legende koje se vežu za most jednako su intrigantne, kao i njegov oblik. Prema nekim teorijama, koje se neretko navode i u turističkim vodičima, most je izgradio Isak Njutn. I to bez ekser i šrafova, a sve to — da bi uspeo da dokaže zakone fizike, prenosi „B92“.

  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  Surrounded with tulips 💐 _______________________ 📷: @sjf.images #cambridgelittlegems

  Objava koju deli CAMBRIDGE LITTLE GEMS (@cambridgelittlegems) dana

  Nakon završene srednje škole, Njutn je pohađao studije u Kembridžu, a nakon završetka je primljen kao profesor matematike i optike.

  Ipak, istoričari i fizičari kažu da priča „ne drži vodu“, te da su turisti koji vjeruju u to da je most gradio Njutn — veoma lakoverni.

  Nekoliko decenija nakon fizičarove smrti 1727. godine, most je 1749. godine sagradio Džejms Esek, prema nacrtu Vilijama Eteridža. Nakon toga obnovljen je prema istom dizajnu 1866. i 1905. godine.

  Za izgradnju su se koristili i ekseri i šrafovi, ali se zbog metalnih delova, koji su držali prvobitnu konstrukciju, činilo da ih nema.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga