12:52 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 1054
  Pratite nas

  Zlonamerni softver „Džoker“ u pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno, umesto vas, obavi prijavu na onlajn servis koji se plaća, a vi ostanete bez para na računu.

  „Džoker“, zlonamerni softver, nazvan po zlikovcu iz serijala o superheroju Betmenu, do sada je pronađen na 24 aplikacije za operativni sistem „Android“ kompanije „Gugl“, koje su sve donedavno bile dostupne za preuzimanje u aplikaciji „Gugl plej stor“.

  Pre nego što su u kompaniji „Gugl“ uspeli da ih uklone, te aplikacije su preuzete i instalirane više od 472.000 puta. Dok se ne ustanovi da li ima još zaraženih aplikacija, teško je sa sigurnošću proceniti koliko je još uređaja potencijalno ugroženo.

  Ali, jedno je sigurno. Ako ste preuzeli i instalirali neku od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite:

  Advocate Wallpaper
  Age Face
  Altar Message
  Antivirus Security - Security Scan
  Beach Camera
  Board picture editing
  Certain Wallpaper
  Climate SMS
  Collate Face Scanner
  Cute Camera
  Dazzle Wallpaper
  Declare Message
  Display Camera
  Great VPN
  Humour Camera
  Ignite Clean
  Leaf Face Scanner
  Mini Camera
  Print Plant scan
  Rapid Face Scanner
  Reward Clean
  Ruddy SMS
  Soby Camera
  Spark Wallpaper

  „Džoker“ je otkriće stručnjaka za bezbednost računara Aleksejsa Kuprinsa. Svrha mu je da uzme novac žrtvama pretplatom na razne servise koji se plaćaju, simulirajući postupak koji bi korisnik obavio pri prijavi.

  U pozadini tiho klikne na oglas u sklopu aplikacije i tajno obavi prijavu kada se spoji sa veb odredištem na kojem je servis. Zatim pristupi SMS porukama žrtve i kopira poslat autorizacijski kod, kako bi dovršio postupak prijave. Sve, naravno, bez vašeg znanja i odobrenja.

  Kuprins je objavio kako se potencijalne žrtve nalaze u 37 država, među kojima su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Australija, ali i države Evropske unije i Azije. Neke od zaraženih aplikacija nisu imale regionalna ograničenja.

  Ako ste preuzeli i instalirali sporne aplikacije, za svaki slučaj proverite istoriju transakcija u banci.

  Tagovi:
  novac, aplikacije, mobilni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga