01:43 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 3312
  Pratite nas

  Indijka Mangajama, posle 57 godina braka sa farmerom Sitaramom Radžarao (80) i nakon veštačke oplodnje, carskim rezom je u 74. godini rodila dve zdrave devojčice.

  Uprkos tome što je ušla u menopauzu pre 25 godina, ona je žarko želela da rodi dete. Na trudnoću se opredelila kada je njena komšinica zatrudnela u 55. godini.

  Bračni par se obratio klinici u gradu Guntur, koja je odobrila i sprovela in vitro oplodnju, jer Mangajama nije imala druge zdravstvene probleme.

  Lekari ističu da je glavni razlog uspeha trudnoće — izuzetno zdravlje Mangajame.

  U međuvremenu, trudnoća i porođaj u 74. godini pokrenuli su raspravu u naučnim krugovima. Od etičkih aspekata, zbog mogućnosti starog bračnog para da brinu o deci, do medicinskih pitanja — da li je trudnoća u tim godinama uopšte i moguća.

  © CC0 / Anspleš/ Joshua Reddekopp
  Granica rađanja se stalno pomera...

  Majčinska ljubav pokreće svet

  Profesor Duško Stanojević za Sputnjik ističe da je od svih osećanja najjača majčinska ljubav i da u ovom slučaju ne vidi ništa sporno.

  „Majčinska ljubav je osećanje koje održava svet. Ovo je samo dokaz da je nauka otišla dalje i da je omogućila i ženama koje iz ko zna kojih razloga nisu mogle da ostanu u drugom stanju da dožive majčinsku ljubav. Koliko će one imati godina u tom momentu, potpuno je nevažno“, tvrdi Stanojević.

  Stanojević objašnjava da je nauka napredovala i da je tendencija da prosečna starost čoveka bude između 90 i 110 godina, pa se samim tim pomerila i granica rađanja.

  „I ne treba da se čudimo što nauka sada omogućava ženama da dožive majčinsku ljubav u bilo kojim godinama života. Svako ima pravo da upravlja svojom sudbinom. Naravno da je to sa medicinskog stanovišta riskantan potez, jer je trudnoća u tim godinama veoma rizična za trudnicu. Ali i u mlađim godinama trudnoća može biti rizična za majke koje rizikuju samo da bi dobile dete“, objašnjava Stanojević.

  Beba
  © CC0 / Anspleš/ Luma Pimentel
  Beba

  Stanojević kaže da je sa medicinske tačke gledišta trudnoća u 74. godini sasvim moguća.

  „Najverovatnije nije ni upotrebljena njena jajna ćelija. Važno je da žena ima matericu i da se materica može pripremiti hormonima za trudnoću. Sa naučne tačke gledišta — to je moguće i svaka čast naučnicima koji su to uspeli i da dokažu“, zaključuje Stanojević.

  Donošenjem bliznakinja na svet Indijka Mangajama pretekla je najstariju porodilju na Balkanu Atifu Ljajić, koja je dete dobila u 63. godini.

  Tagovi:
  veštačka oplodnja, starost, porođaj, trudnoća
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga