12:43 15 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Bangkok

  Klimatske promene i prenaseljenost: Tajland seli prestonicu?

  © AP Photo / VINCENT THIAN
  Život
  Preuzmite kraći link
  171
  Pratite nas

  Zbog problema prenaseljenosti, zagađenja i posledica klimatskih promena, kao što je podizanje nivoa mora, sve više zemalja razmatra mogućnost preseljenja glavnog grada.

  Posle Indonezije, Tajland bi mogao da bude sledeća država u jugoistočnoj Aziji koja će preseliti prestonicu, nakon što je premijer Prajut Can Oca ocenio da bi takav korak pomogao Bangkoku da prevaziđe sve veće urbane izazove.

  Poput Džakarte, Bangkok se suočava s prenaseljenošću, zagađenjem, porastom nivoa mora i gustim saobraćajem, prenosi „Blic“ navode „Gardijana“.

  Pred gradom su dve opcije — pronalaženje drugog grada koji nije ni previše udaljen ni preskup za preseljenje ili raseljavanje u šire područje Bangkoka kako bi se smanjila gužva.

  Premijer je istakao da bi takav korak podrazumevao sveobuhvatno istraživanje socijalnih i ekonomskih posledica.

  Bangkok, glavni grad Tajlanda
  © Sputnik / Vitaliй Anьkov
  Bangkok, glavni grad Tajlanda

  Taj predlog je usledio nekoliko nedelja nakon što je predsednik Indonezije Džoko Vidodo najavio preseljenje administrativnog sedišta te zemlje iz prenaseljene Džakarte u Istočni Kalimantan, na indonezijskom delu ostrva Borneo.

  Stanje u Džakarti, izgrađenoj na trusnom području u močvari blizu 13 reka, dodatno je pogoršano stihijskim razvojem, lošim urbanim planiranjem i saobraćajnim gužvama.

  Dodatni problem je i to što Džakarta nema vodovodni sistem u severnom delu, pa je iskorišćavanje podzemnih voda dovelo do sleganja tla. Džakarta u nekim delovima tone i do 25 centimetara godišnje.

  Premda će glavni grad biti sagrađen na drugom mestu, vlasti očajnički smišljaju mere kako da spasu grad, a neki od predloga su veštačka ostrva oko Džakarte i podizanje brana oko najugroženijih područja.

  Na listi gradova koji tonu, pored Džakarte, nalaze se i gradovi poput Venecije, Šangaja, Nju Orleansa i Bangkoka, ali Džakarta je dosad učinila malo toga kako bi pokušala da reši situaciju.

  Inače, i dosad su se menjali glavni gradovi.

  Godine 2005. Nejpido je postao novi glavni grad Mjanmara, umesto Jangona.

  I Kanbera je izgrađena kako bi postala glavni grad Australije 1911. godine umesto Melburna.

  Brazilija je takođe sagrađena kako bi Brazil izmestio prestonicu iz Rio de Žaneira 1960. godine.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga