11:33 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  19130
  Pratite nas

  U Srbiji je upaljen crveni alarm jer je vazduh već danima izuzetno zagađen, a grejna sezona još nije ni počela, prenosi televizija „Prva“.

  Lekari apeluju da ljudi koji imaju respiratorne tegobe, pacijenti sa kardiovaskularnim problemima i onkološki pacijenti sa malignitetima pluća ne izlaze iz kuće od 8 do 18 časova.

  Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine najzagađeniji delovi Beograda, pre dva dana, bili su Stari grad i Novi Beograd.

  Imajući u vidu da grejna sezona još nije počela, te da su privatna ložišta i toplane jedan od tri glavnih zagađivača u našoj zemlji, postavlja se pitanje kakav ćemo vazduh udisati kada zima zaista i počne, preneo je „Blic“ u sredu.

  Stepen zagađenosti vazduha varira tokom dana, a najlošiji vazduh udiše se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, od ponoći, pa do 9 sati.

  Tako je rekordnih 223 PM10 čestica zabeleženo u sredu u 3 sata na mernoj stanici „Starčevo“ u Pančevu.

  Situacija nije bila mnogo bolja ni na opštini Stari grad, gde je u 7 časova istog dana izmereno 204 PM10 čestica, dok je na Novom Beogradu u to vreme bilo 167 PM10 čestica, govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

  Alarmantno stanje lošeg kvaliteta vazduha u prestonici potvrđuje i podaci sa sajta „Er vižual“, koji se bavi merenjem zagađenja vazduha u celom svetu, te je Beograd pre dva dana označen kao četvrti grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga