02:45 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1196
  Pratite nas

  U 100. izdanju emisije „Maša i…“ bivši ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin otkrio je koje su sličnosti, a koje razlike naša dva naroda, šta će mu najviše nedostajati po povratku u Rusiju, ali i koju naviku stečenu u našoj zemlji nikada neće promeniti.

  Iako je tokom sedam godina provedenih u Beogradu veoma dobro naučio srpski, Aleksandar Vasiljevič Čepurin izbegavao je javna obraćanja na našem jeziku za vreme svog mandata. Ipak, u intervjuu za Sputnjik nekadašnji ambasador Rusije govorio je na srpskom, a nama je nagovestio da će ovaj jezik ostati u njegovoj porodici.

  „Moja unuka ima tri nedelje. Tako da je možda vreme da počne da uči srpski jezik. Zove se Neva. To ime nije tako popularno u Srbiji. Izgleda tako pametna, a ako je pametna — počeće da uči srpski, sigurno“, navodi Čepurin za Sputnjik.

  Na pitanje koje su dobre, a koje loše osobine Srba, naš sagovornik kaže da bi mu za taj odgovor bilo potrebno pet dana.

  „Mislim da su najvažnije stvari duševnost, želja za napretkom, hrabrost. To su očigledne stvari. Neki osećaj vertikalne vlasti. Ponekad je to loše, a ponekad dobro. Ali mislim da Srbija i Srbi imaju sve osnove da zemlja napreduje. Ljudi žive bolje u Srbiji. Sada je možda najbolji momenat za taj napredak. Imamo stabilnu vlast i u Rusiji i u Srbiji. Na sreću, izgubili smo taj osećaj samoponiženja koji smo imali pre 10 godina. Osećam da imamo mogućnost i sve kvalitete da napredujemo zajedno, paralelno sa Rusijom“, zaključio je Čepurin.

  Tagovi:
  Maša i
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga