16:34 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 32111
  Pratite nas

  Dopisnik američkog portala „The Aviationist“ Tom Demerli istraživao je koje satove nose piloti borbenih aviona F/A-18 i F-35 i shvatio da većina nosi uređaje kompanije „Garmin“.

  Nakon tog članka nekoliko izvora se obratilo medijima i objasnilo da je to što je „garmin“ omiljeni brend među pilotima posledica nesreće koja se dogodila u januaru 2018. godine.

  Tom prilikom u kabini „E/A-18G grovler“, na visini od oko 7,5 kilometara, za nekoliko minuta temperatura u kabini je pala na gotovo minus 20 stepeni, stvarajući kondenzaciju koja se pretvorila u gusti sloj leda koji je prekrio instrumentalne table.

  Kada su bili praktično oslepljeni i nisu mogli da se kreću, dva pilota su upotrebili satove „garmin“ kako bi pratili kurs i kontrolisali visinu leta.

  • Garmin MARQ Commander
   © Foto : Garmin
  • Garmin MARQ Commander
   Garmin MARQ Commander
   © Foto : Garmin
  • Garmin MARQ Commander
   Garmin MARQ Commander
  1 / 3
  © Foto : Garmin
  Garmin MARQ Commander

  Piloti su uspeli da bezbedno slete, iako su zadobili povrede od smrzavanja.

  Srećom po njih, pre nesreće bili su među prvim vojnim pilotima koji su dobili američke pametne satove. Prvo su dobili model „Feniks 3“, ali, s povećanjem popularnosti tih satova među pilotima, kompanija je razvila nekoliko modela posebno za njih: „D2 Bravo Pilot“, „D2 Čarli“, „D2 Delta Pe IKS i seriju MARK.

  Svi su opremljeni dži-pi-es navigacijom i topografskim mapama. Najnapredniji modeli čak su u stanju da mere nivo kiseonika u krvi. Te satove koriste i piloti izviđačkih aviona U-2.

  Dva najskuplja modela „MARK komander“ i „avijator“ u SAD se prodaju za po 1.950 dolara.

  Tagovi:
  piloti, satovi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga