21:01 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  22914
  Pratite nas

  Retko ko je poverovao proročanstvu Tarabića kad su u junu mesecu 1868. godine rekli da će iz reke Đetinje izaći svetlost.

  Samo posle 32 godine, njihove prognoze su se obistinile i u Užicu je napravljena prva hidrocentrala u Evropi i to po Teslinim principima polifaznih struja.

  „Odluka o izgradnji hidroelektrane potekla je od akcionara takačke fabrike kojima je bio potreban jeftin, a siguran izvor energije. U sprovođenju njihovih namera, pomogao im je ugledni profesor Đorđe Stanojević, koji je zaključio da u ovoj reci ima dovoljno vodene snage za proizvodnju električne energije“, rekla je za RINU kustos muzeja u Užicu Zagorka Milićević.

  Stara hoidroelektrana na Đetinji u Užicu
  Stara hidroelektrana na Đetinji u Užicu

  Odluka o ovom poduhvatu stigla je vrlo brzo do Obrenovića koji su podržali gradnju, a kralj Aleksandar postavio je kamen-temeljac u maju 1899. godine. Đorđe Stanojević je imao zadatak da nabavi opremu za ovu hidroelektranu, piše portal RINA.

  „Nabavio je Simensove turbine i generatore. Oprema je iz Pešte i Beča vozom stigla do Kragujevca, a kako Užice u to vreme nije imalo prugu, oprema je prebačena na drvena kola koja su vukla šest pari volova. Tako je ovaj karavan putovao mesecima, a brojni Srbi su milili da je u pitanju seoba naroda“, priča Zagorka.

  Pogled na centralu i klisuru Đetinje.
  Pogled na centralu i klisuru Đetinje

  Kad je oprema na volovima stigla, Ere nisu časile časa i odmah su krenule u izgradnju i potrudile se da u znak zahvalnosti hidroelektrana bude otvorena 2. avgusta, na rođendan kralja Aleksandra Obrenovića.

  „Mali broj Užičana je smeo uopšte da prisustvuje otvaranju, jer im nije bilo jasno kako to struja i voda mogu da se spoje, da žica prođe kroz tavan, a da kuća ne eksplodira. Mislili su da će doći do neke velike eksplozije“, rekla je Zagorka.

  Hidroelektrana na Đetinji u Užicu, najstarija u Evropi
  Hidroelektrana na Đetinji u Užicu, najstarija u Evropi

  Prva struja proizvedena pre podne koristila se za potrebe tkačke fabrike, a posle podne za oosvetljivanje grada, pojednih kafana, dućana i mehana, a plaćala se po sijalici.

  Hidroelektrana pod gradom radila je do 1973. godine, ali oprema je i danas nakon 120 godina ostala ispravna i sačuvana. Brojne strane delegacije i ambasadori nisu zaobišli ovaj svojevrstan spomenik, koji predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala Užica.

  Tagovi:
  Nikola Tesla, užice, hidrocentrala
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga