17:37 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1672
  Pratite nas

  Policajac srpskog porekla detektiv Igor Rusmir dobitnik je prestižne nagrade „Mik Miler“, koja se tradicionalno dodeljuje najboljem policajcu u australijskoj državi Viktoriji, objavio je list „Ejdž“ iz Melburna.

  Igor Rusmir došao je u Australiju sa roditeljima i sestrom 2000. godine. Da bi pomagao porodici, odmah po dolasku počeo je da radi, a sada je dobio nagradu jer je zahvaljujući njemu otkrivena i razbijena organizovana međunarodna mreža dilovanja droge fentanil.

  Dosad se verovalo da ova droga, koju zdravstveni radnici nazivaju i oružjem za masovno uništenje, nije široko rasprostranjena u Australiji.

  Međutim, Rusmir je verovao drugačije, pa je pokušavao da u to ubedi svoje pretpostavljene. On kaže da se na početku osećao potpuno van svog područja delovanja.

  Nakon početne sumnjičavosti, Rusmir je uspeo, ne samo da ubedi svoje pretpostavljene, već i da dokaže da se ta opasna droga godinama prodavala posredstvom ilegalnih sajtova.

  Epilog svega je da je jedan od dilera osuđen, a da su njegovim hapšenjem otkriveni organizatori i način krijumčarenja fentanila u Australiju.

  Smrtonosna droga fentanil, koja je 50 puta jača od heroina i 100 puta od morfijuma, izazvala je epidemiju slučajeva fatalnog predoziranja u SAD i Kanadi. Samo dva miligrama ove opasne supstance dovoljna su za sigurnu smrt onoga ko je uzima.

  Fentanil je u svetu postao poznat po tome što je usmrtio poznatog pevača Prinsa. Ova droga postaje sve veći problem Evropi, ali i Australiji, iako se nije verovalo da je dostupna na Petom kontinentu.

  Samo tokom prošle godine, u Velikoj Britaniji je od konzumiranja ove droge preminulo 60 ljudi.

  Tagovi:
  Srbin, Australija, nagrada, policajac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga