18:02 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  31733
  Pratite nas

  Japanska divizija „Majkrosofta“ objavila je rezultate probnog eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom.

  Verovatno nije nikakvo iznenađenje da su zaposleni bili oduševljeni promenom. Međutim, ono što jeste iznenađujuće, jeste da je produktivnost skočila čak 40 odsto.

  „Majkrosoft“ u Japanu je najavio u avgustu da počinje sa četvorodnevnom radnom nedeljom. Oko 2.300 zaposlenih je tokom perioda od pet nedelja, osim vikenda, imalo i slobodan petak, bez smanjenja plata.

  Štaviše, ne samo da plate nisu umanjivane, već je kompanija planirala da svakom zaposlenom odmor dotira sa 800 evra, prenosi B92.

  „Radite kraće, dobro se odmorite i učite. Neophodno je da na poslu imate sredinu koja vam omogućava da odredite svoju svrhu u životu i više doprinesete na poslu. Želim da zaposleni misle i postignu iste rezultate sa 20 odsto manje radnog vremena“, rekao je predsednik i izvršni direktor „Majkrosofta“ u Japanu Takuja Hiran.

  Kako su preneli japanski mediji, „Majkrosoftov“ trodnevni vikend rezultirao je sa neverovatnih 39,9 odsto povećanja produktivnosti.

  Delimično je to zasluga toga što je kraća radna nedelja zahtevala od radnika poboljšavanje efikasnosti i bolje ekonomisanje vremena. Zbog toga su sastanci morali da budu skraćeni, ali više fokusirani.

  Zaposleni su tokom probnog perioda za četvrtinu manje otvarali bolovanja ili uzimali slobodne dane. Tu su i dodatne dobrobiti, kao što su manja potrošnja električne energije.

  Osim toga, slobodan dan viška bio je veliki hit među zaposlenima, a 92,1 odsto njih je reklo da im se dopalo što imaju kraću radnu nedelju.

  Tagovi:
  posao, eksperiment, Majkrosoft
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga