11:17 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2739
  Pratite nas

  Supersonični automobil nazvan „Bladhaund“ uspeo je u fazi testiranja da probije barijeru od 800 kilometara na sat, ali cilj je mnogo veća brzina.

  Na testiranjima u Južnoj Africi, „Bladhaund“ je postigao brzinu od 501 milju na sat, odnosno 806,3 kilometara na čas. Taj poseban auto s mlaznim motorom iz borbenog aviona „jurofajter tajfun“ do rekorda vozi Endi Grin, vozač koji je pre još 22 godine postavio trenutno važeći rekord koji iznosi 1.228 kilometara na sat.

  Tada su to postigli sa jednako posebnim automobilom pod imenom „Trost SSC“, koji je ujedno postao i prvi automobil koji je probio zvučni zid.

  Naravno, „Bladhaund“ ima malo toga zajedničkog sa običnim automobilima, pa aerodinamički oblik najviše podseća na raketu, dok ni točkovi zbog velikih brzina nisu mogli da imaju gume, nego su izrađeni od aluminijuma i mogu da trpe silu od 50.000 G.

  U trenutnom izdanju „Bladhaund“ ima samo mlazni motor iz borbenog aviona koji ga može dovesti do ovih brzina koje je sada ostvario, dok drugi deo cilja i brzine od preko 800 milja na sat (1.280 kilometara) treba da obezbedi raketni motor kojeg će dobiti iduće godine.

  Iako je cilj da „Bladhaund“ obori važeći rekord, krajnji cilj cele ekipe je u stvari postavljanje potpuno novog rekorda i postizanja brzine od neverovatnih 1.000 milja na sat ili 1.609 kilometara na sat.

  Tagovi:
  supersonično vozilo, brzina, auto
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga