10:59 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  24118
  Pratite nas

  Dečak iz Belgije se sprema da u decembru diplomira, a nakon toga, kako otkriva, malo će „proučiti medicinu“. Doktorske studije ipak neće započinjati dok se dobro ne odmori. Tesla mu je uzor i voleo bi da u sopstvenoj laboratoriji stvori veštačke organe, a zatim i celo ljudsko telo.

  Dok mazi štene, Loren Simons izgleda kao i svaki drugi devetogodišnjak. Međutim, onda počinje da opisuje kako njegov rad na Univerzitetu u Holandiji podrazumeva razvoj kompjuterskog kola koje će replicirati deo mozga, piše „Vašington post“.

  Pokušavamo da povežemo neurone da bismo mogli da pratimo reakcije na lek u određenom delu mozga“, priča mališan, objašnjavajući projekat u kojem se kombinuju saznanja biomedicine i elektrotehnike.

  Belgijsko čudo od deteta na putu je da postane najmlađa osoba u svetu koja je završila fakultet. To će se desiti ukoliko Loren sledećeg meseca bude položio sve što je neophodno za završetak Elektrotehničkog odseka Univerziteta u Ajndhovenu.

  „Planiram da započnem doktorske studije i da malo proučim medicinu. Ali pre toga — odmor“, otkrio je dečak svoje postdiplomske planove, prenosi RTS.

  Loren je rođen u Belgiji, ali živi u Holandiji. Srednju školu završio je za jednu godinu, a trogodišnje studije, ukoliko sve bude išlo po planu, završiće za samo devet meseci.

  „Svi profesori su oduševljeni što Lorena imaju za studenta, a za sve nas to je jedinstvena situacija, jer je on najmlađi student kojeg smo ikada imali“, objasnio je Sjoerd Hulshof sa Univerziteta u Ajndhovenu.

  Loren Simons na Tehnološkom univezitetu u Ajdhovenu
  © REUTERS / YVES HERMAN
  Loren Simons na Tehnološkom univezitetu u Ajdhovenu

  Kada nije na fakultetu, otkriva, Loren šeta psa, igra video-igre i objavljuje fotografije na Instagramu. 

  Tesla kao uzor

  Inspirisan srpsko-američkim pronalazačem Nikolom Teslom, dečak planira da istraži polje veštačkih organa i mogućnost razvoja čitavog veštačkog tela u svojoj laboratoriji.

  „Moji baba i deda pate od srčanih problema“, objašnjava takvu odluku devetogodišnjak.

  Ovom devetogodišnjaku uzor je Tesla
  © REUTERS / YVES HERMAN
  Ovom devetogodišnjaku uzor je Tesla

  Ponude sa univerziteta iz svih krajeva planete pljušte. Zapad SAD trenutno prednjači među destinacijama, a roditelji pokušavaju da pomognu Lorenu da donese odluku. 

  Dečakov otac, Aleksandar Simons, ne usuđuje se da nagađa šta sve budućnost može da donese Lorenu — sve pretpostavke rasprsle su se kao baloni od sapunice.

  „Nema žurbe. On se sada igra sa obrazovanjem. Zabavlja se kao na igralištu i mi nemamo ništa protiv toga“, zaključio je ponosni otac.

  Loren Simens sa svojim psom
  © REUTERS / YVES HERMAN
  Loren Simens sa svojim psom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga