04:44 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  25127
  Pratite nas

  Da bi bili više produktivni i manje skloni alkoholu, radnici na posao ne bi trebalo da dolaze pre 10 časova, a studenti na nastavu pre 11 časova, ističe naučnik sa Univerziteta Oksford.

  Forsiranje radnika mlađih od 55 godina da dolaze na posao pre 10 časova je kontraproduktivno. Radnici su umorni, imunitet im je slabiji, te su skloniji bolestima i pod većim su stresom.

  „To dovodi do slabijeg pamćenja i manjka pažnje, a može se završiti i alkoholizmom ili uzimanjem droga“, tvrdi doktor Pol Keli, naučnik i stručnjak za san sa Oksforda.

  „Njihova tela su iscrpljena zbog neispavanosti, a to i te kako utiče na produktivnost. Nakon 55. godine ljudima treba više sna i trebali bi da počinju s poslom u 10 časova, da bi bili puni radnog elana i produktivnosti. Radni dan bi trebao da počinje kasnije i učenicima i studentima. Starija deca u školu ne bi trebala da idu pre 11 časova“, objašnjava doktor Pol Keli.

  Kako izbeći zdravstvene i psihičke probleme

  Studije pokazuju da se prosečan školarac starosti od deset godina ne može kvalitetno usredsrediti na nastavu pre 8 časova i 30 minuta, a srednjoškolci stari 16 godina pre 10 časova, prenosi „Nedeljnik“.

  Glavobolja
  © Fotolia / Viacheslav Iakobchuk
  Glavobolja

  Za studente je najbolje vreme za nastavu i učenje nakon 11 časova. Tada bi bolje učili i bilo bi manje problema u njihovom ponašanju, jer bi bili odmorniji.

  „Živimo u neispavanom društvu. Ne možemo promeniti naš bioritam. Ne možemo jednostavno naučiti da ustajemo u određeno vreme. Naše telo živi u harmoniji sa suncem, nedostatak sna je mučenje, a to rade i u bolnicama. Društvo bi moralo uskladiti početak posla i škola sa prirodnim ljudskim satom, jer na ovaj način kod radnika, učenika i studenata dolazi do zdravstvenih i psihičkih problema“, dodaje naučnik, a prenosi „Dejli mejl“.

  Tagovi:
  stres, posao, umor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga