10:17 28 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  25215
  Pratite nas

  Urbanističku podlogu za taj poduhvat koji čeka buduće investitore dala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je naručila Plan detaljne regulacije za uređenje pomenutih naselja na levoj obali Dunava, koja se nalaze u okviru Opštine Palilula.

  Plan je izradio Urbanistički zavod Beograda i on se nalazi na ranom javnom uvidu koji će trajati do 24. decembra, prenosi portal „eKapija“.

  Kako je navedeno u dokumentaciji, glavni očekivani efekti plana su veća atraktivnost ovog područja stacioniranog uz Ovčanski put, kao i bolji standard stanovanja.

  U obuhvatu Plana je površina od ukupno 369 hektara, a buduće naselje, koje će po planu imati 17.600 stanovnika, podrazumeva mnoštvo novih sadržaja, prenosi „eKapija“.

  Planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola i zdravstvenih ustanova, kao i sportskog kompleksa, verskih objekata, parkova, skverova i stambenih objekata, uz sanaciju neplanski formiranih stambenih blokova, kao i mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja.

  Plan detalje regulacije ovog područja obuhvata pet lokacija za objekte predškolskih ustanova, tri osnovne škole, od kojih su dve planirane južno, a jedna severno u odnosu na Ovčanski put, i jednu srednju školu.

  U planu je i gradnja jedne ustanove primarne zdravstvene zaštite koja će zauzimati površinu od 7.050 metara kvadratnih. Takođe, novo naselje imaće tri nova parka i tri skvera.

  Mešoviti gradski centri koji su uključeni u plan podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, tako što su u prizemlju stambenih objekata obavezni komercijalni sadržaji.

  Buduće naselje imaće i zonu čisto komercijalnih sadržaja, u okviru koje je planirana gradnja poslovnih kompleksa, trgovina na malo i veliko (robne kuće, tržni centri, distributivni centri) i turističkih objekata.

  Planirani sportsko-rekreativni kompleks namenjen je za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i međunarodnom nivou, a prostiraće se na 61,75 hektara.

  Planom je predviđena i izgradnja ukupno 425 parking mesta.

  Osim pomenutih objekata, u planu je, između ostalog, i gradnja trafostanica, pristupnih telekomunikacionih mreža, toplovodne mreže, merno-regulacionih stanica koje su preduslov za gasifikaciju, kao i geotermalnih bunara.

  Tagovi:
  plan, područja, Krnjača, Borča
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga