07:12 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  917186
  Pratite nas

  U podzemnom trezoru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, u kom je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, otkrivene su fascikle s dokumentacijom koja baca novo svetlo na poslednje mesece života Tita i njegovog osoblja u najboljoj medicinskoj ustanovi u bivšoj državi.

  Kako je prvi izvestio slovenački portal „24 ur“, dokumentacija je otkrivena u prostoriji do koje vode podzemni hodnici, a koja je poslednji put korišćena kao sklonište u vreme vazdušne opasnosti za vreme rata u Sloveniji 1991. godine, iako se mislilo da je sva dokumentacija povezana s Titovim lečenjem u Ljubljani završila u Beogradu.

  Većina papira otkriva šta je sve plaćeno u vreme boravka Tita i njegovog osoblja u bolnici u Ljubljani, ukazujući na lagodan život koji je okruživao Tita i u njegovim poslednjim danima.

  Naime, kako piše „24 ur“, u mesec dana pojedeno je 100 kilograma svinjskog mesa, 31 kilogram „bejbi bifa“, 18 kilograma buđole, više od 15 kilograma pršuta i 90 kilograma konzervirane šunke. U istom jednomesečnom razdoblju plaćena je i 91 boca viskija, 20 boca ruma, 11 votke i 100 litara vina, a prema jednom računu naručeno je i 700 komada torte, 200 rolada, 200 krofni...

  Osim računa koji ukazuju na kako se u to vreme živelo u Titovom okruženju, pronađen je i dopis kojim Institut za patologiju izračunao da će obdukcija dugogodišnjeg predsednika Jugoslavije koštati 33.437 dinara. Titovo lečenje u Ljubljani platila je tadašnja Socijalistička Republika Slovenija, i to u iznosu od dva miliona i sto hiljada dinara.

  Lečio ga je konzilijum u kom je bilo sedam lekara, od čega trojica iz Slovenije, kao i po jedan iz SAD i Rusije.

  Tito je u UKC Ljubljana proveo poslednja četiri meseca svog života. Iako je poznato da nije baš slušao lekare i da nije želeo da se odrekne omiljene hrane i pića, Tito je poslednjih 68 dana bio u veštačkoj komi, prikopčan na respirator, tako da je jasno da u tom periodu nije mogao da konzumira hranu i piće koja je, prema pronađenim računima, plaćena u vreme njegovog boravka u Ljubljani.

  Očigledno je da je ta hrana i piće bila naručena za njegovo osoblje, a ne za samog Tita.

  Tagovi:
  SFRJ, Tito, Josip Broz Tito
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga