17:13 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 312
  Pratite nas

  Konferencija „U duhu Tesle“ biće održana u subotu 11. januara 2020. godine u hotelu „Njujorker“ u Njujorku.

  U jutarnjem programu predstaviće se brojne organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog, biće predstavljen i odlomak iz romana „Nina od Arabije“ o Tesli i Marku Tvenu, koji čita glumac Nenad Nenadović.

  Jedan od junaka romana „Nina od Arabije“ je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na Jutjubu, koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

  U drugom delu programa „Tesla ways — putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu“, biće prikazan novi sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60-ak godina, koliko je živeo u Americi.

  Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

  Treći deo programa je „Kako napraviti Tesla klub“ u svojoj školi, fakultetu ili zajednici.

  Konferenciju o Tesli pratiće i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.

  U večernjim časovima na programu je susret „Teslin Narod“, panel diskusija koju će voditi popularna srpska glumica Katarina Radivojević.

  Osmo izdanje ovog skupa održava se u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF), u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku. 

  „Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu, kao i monografiju. Srećan sam jer će na konferenciju stići učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Hrvatske i Amerike“, kaže Nikola Lončar, predsednik TNF iz Filadelfije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga