16:20 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2633
  Pratite nas

  Nekadašnja kafana, a kasnije restoran „Ruski car“, koji je ime dobio u čast ruskog imperatora Aleksandra II Nikolajeviča Romanova 1890. godine, ponovo od danas uslužuje Beograđane, kao i turiste koji su došli u glavni grad Srbije.

  Ugostiteljski objekat „Ruski car“ nalazi se u strogom centru Beograda u zgradi izgrađenoj između 1922. i 1926. godine, koja predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

  U međuratnom periodu restoran je važio za otmeni beogradski lokal u kojem su se okupljali predstavnici građanskog društva i intelektualna elita.

  ​Suvlasnik „Ruskog cara“, maneken Vladimir Vuksanović rekao je za Mondo da je „Ruski car“ baš falio Beogradu i da se nada da će opet postati omiljeno mesto među Beograđanima i turistima.

  „Ovo je simbol grada Beograda koji je baš nedostajao sve ovo vreme dok nije radio. Nastao je još 1890. godine, to je bila kafana u zgradi dosta manjoj od ove postojeće i odmah je postala mesto gde se okupljala beogradska elita. Ne vidim razlog zašto to ne bi bilo tako i sada“, kazao je Vuksanović.

  On je uz pomoć poslovnog partnera došao na ideju da zakupe prostor i ponovo ožive kultni beogradski lokal.

  Vuksanović je rekao da je „Ruski car“ sačuvao svoj stari sjaj.

  „Falilo je nešto ovako gde ćemo mi Beograđani da kažemo turistima da odu i da probaju dobar kolač, ali i da uživaju u dobroj kafi i atmosferi, zato što to ovaj lokal poseduje. Mislim da je izgled samog lokala jedinstven, očuvano je sve što je nekada krasilo lokal — stubovi, lusteri... Zavod za zaštitu spomenika je to zaštitio. Ovo je sve što treba jednom turisti u centru grada“, kazao je Vuksanović.

  ​Originalni enterijer promenjen je prilikom rekonstrukcije početkom šezdesetih godina 20. veka, kada je u tom prostoru otvoren prvi restoran sa samousluživanjem „Zagreb“.

  Gosti „Ruskog cara“ tokom decenija bili su znameniti pisci, umetnici, glumci, kompozitori, vojni i politički lideri, a omiljeno mesto Beograđana i njegovih gostiju ponovo otvara svoja vrata za sve one koji žele da osete pravi duh srpske prestonice.

  Zatvoren je prvi put 2012. godine i to posle dugih 122 godina kontinuiranog rada, a onda je postao restoran „Vapijano“. Ubrzo je i on zatvoren, a lokal je bio prazan neko vreme. Sada je ponovo zasijao i vratio mu se stari prepoznatljivi naziv koji je dobio u čast ruskog imperatora Aleksandra II Nikolajeviča Romanova.

  Objekat u kojem se nalazi „Ruski car“ izgrađen je između 1922. i 1926. godine. Reč je o spomeniku kulture i nalazi se pod zaštitom države.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga