00:57 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1981
  Pratite nas

  Kada je 80-ih godina Aleksandar Dibalj, rođeni Lenjingrađanin, stanovao u blizini Centra „Sava“, nije ni sanjao da će ga sudbina ponovo dovesti u Beograd, samo nekoliko stotina metara dalje, poslom u NIS, ali i jednim uzvišenim povodom — zbog obnove Hrama Svetog Save.

  Radovi na izradi mozaika oltara i centralnog dela Hrama Svetog Save, zajedničkim naporima Srbije i Rusije, privedeni su kraju, a Dibalj je danas zamenik generalnog direktora za komunikacije ruske kompanije „Gaspromnjeft“ , koja je u našoj zemlji, osim po kupovini udela u NIS-u, poznata i po značajnom doprinosu ovom projektu.

  © Sputnik
  Aleksandar Dibalj: Hram će biti praznik i za Srbiju i za Rusiju

  Najbolje godine života — u Beogradu

  U razgovoru za Sputnjik Dibalj otkriva da ga za Beograd vežu lepe uspomene iz detinjstva.

  „Nekoliko godina sam tokom 80-ih išao u Beograd u školu, tada je još bila Jugoslavija…Otac mi je radio u zavodu ’Zmaj‘ u Batajnici, bio je stručnjak za popravke vojnih aviona. Živeli smo u zgradi gde su živeli oficiri i drugi pripadnici tadašnje JNA ….. Igrom slučaja kancelarije NIS-a gledaju na moj bivši stan“, priča setno Dibalj.

  Odlično se seća kako se tada živelo u Beogradu, Srbiji, Jugoslaviji.

  „To su verovatno najbolje godine mog života“, kaže on iskreno.

  Tada, kaže ovaj 53-godišnjak, nije ni slutio da će učestvovati u tako značajnim radovima na Hramu.

  „Bog mi je dao priliku i veoma sam srećan zbog toga… Žao mi je što moji roditelji nisu to doživeli, ali da su sada tu, sa mnom, bili bi ponosni što u tome učestvujem“, kaže Dibalj.

  Radovi na Hramu — jedinstveni projekat u pravoslavnom svetu

  Dibalj, koji je kao predstavnik „Gaspromnjefta“ učestvovao na sednici Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save, uveren je da je reč o jedinstvenom projektu u pravoslavnom, pa i u hrišćanskom svetu uopšte.

  Kompanija u kojoj radi već 10 godina posluje u Srbiji i jedan je od najvećih investitora, ali ne samo u ekonomiju, kako kaže, već i „u dušu“.

  „Za ’Gaspromnjeft‘ i mene lično velika je čast da učestvujemo u projektu na Hramu koji jeste srpski, ali je i simbol našeg bratstva“, smatra Dibalj, kojem je do bliskih odnosa dva naroda i dve države veoma stalo.

  To potvrđuje i Zlatna medalja Srbije koju je 2016. dobio upravo za produbljivanje saradnje izmeću Srbije i Rusije.

  Uveren je da će svi radovi na Hramu biti uskoro završeni, možda već sledeće godine i to će biti jedan grandiozni događaj za čitav pravoslavni svet.

  „Takvih hramova je malo i svi mi koji u tim radovima učestvujemo, vidimo kako će to izgledati, to je velika sreća, praznik i za Srbiju i za Rusiju“, zaključio je on.

  Tagovi:
  Beograd, Gaspromnjeft, obnova, Hram Svetog Save, Aleksandar Dibalj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga