04:42 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 240
  Pratite nas

  Svet je u decembru postao bogatiji za jedinku ugrožene vrste — u moskovskom zoo-parku rođen je retki sumatranski orangutan.

  U Moskovskom zoološkom vrtu rodio se sumatranski orangutan. Ovo je jedan od najređih primata na planeti, u prirodi ih možemo sresti samo na Sumatri — najvećem indonežanskom ostrvu, a vrsta je uvedena u Međunarodnu crvenu knjigu kao ona kojoj preti nestanak.

  „Rođenje retkog sumatranskog orangutana je srećan i veliki događaj za naš zoološki vrt. Danas se brojnost tih životinja u prirodi ubrzano smanjuje i zato je veoma važno napraviti stabilnu populaciju u svetskim zoo-parkovima. Naši stručnjaci godinama rade sa sumatranskim orangutanima koji regularno dobijaju zdravo potomstvo. Odrasle mladunce prosleđujemo u vodeće zoološke vrtove Evrope i Rusije. Na primer — dvadesetpetogodišnja Čavi, koja je sada dobila mladunca, poslednje potomstvo je imala 2010. i 2012. godine. A njena majka, četrdesetjednogodišnja Čapi, tokom svog života rodila je pet mladunaca“, kaže Svetlana Akulova, direktorka Moskovskog zoo-parka.
  Mama Čapi sa novorođenim mladuncem retkog sumatranskog orangutana
  Mama Čapi sa novorođenim mladuncem retkog sumatranskog orangutana

  Majka sada ne ispušta mališana iz ruku. Čava brižno privija novorođenče na grudi, njuškajući ga i posmatrajući s vremena na vreme. Mali orangutan je težak oko kilogram i po. Kao i odrasli orangutani, prekriven je riđe-crvenkastom dlakom. Ostali sumatranski orangutani u kavezu — mladunčetova baka Čapi i otac, tridesetosmogodišnji Sandokan, trude se da se drže po strani, dalje od mame i bebe, kako ih ne bi uznemiravali. Zoološki vrt tako sada ima četiri orangutana — Čapi, Sandokana, Čavi i novorođenče.

  „Proći će još najmanje tri meseca pre nego što mladunac počne samostalno da istražuje svet oko sebe i da se upoznaje sa srodnicima. Mladunče će se hraniti mlekom do treće godine, ali će hranu za odrasle (voće, povrće i žitarice) početi da jede već kada napuni pet meseci“, dodaje Akulova.
  Mama Čapi i baka Čavi sa mladunčetom retkog sumatranskog orangutana u Moskovskom zoološkom vrtu
  Mama Čapi i baka Čavi sa mladunčetom retkog sumatranskog orangutana u Moskovskom zoološkom vrtu

  Zoolozi ne žure sa potpunim pregledom malog orangutana, kako ne bi bez potrebe uznemiravali mamu i bebu. Stručnjaci neće uspeti da provere zdravlje i pol mladunca još nekoliko meseci, ali će svakako pratiti bebu, kao i kako se Čavi oseća. Svakog dana mlada mama dobija svoju omiljenu hranu — kaki jabuke, sveže bilje i druge hranljive materije.

  Po rečima Svetlane Akulove — sumatranski orangutani su veoma pametne, inventivne i sposobne životinje. Sa orangutanima u zoološkim vrtovima svakodnevno rade stručnjaci, kako životinjama ne bi bilo dosadno. Na primer — stanovnici zoološkog vrta u glavnom gradu dobijaju edukativne igračke i predmete koji su zanimljivi za proučavanje. To su plastični konusi, sve vrste kutija u kojima su sakrivene drangulije, automobilske gume, građevinski šlemovi...

  Životinje su veoma aktivne i radoznale. Čapi i Čavi obožavaju da se umotavaju u tepihe i ćilime i penju na plastičnu burad ili prave brloge od slame. Ovi primati imaju bogatu mimiku, menjaju izraze lica, ali i žestoko gestikuliraju kada međusobno komuniciraju.

  Retki sumatranski orangutani u Moskovskom zoološkom vrtu
  Retki sumatranski orangutani u Moskovskom zoološkom vrtu

  Broj sumatranskih orangutana u prirodi ne prelazi 14.000 jedinki. Uglavnom su rasprostranjeni na severnom delu ostrva Sumatra u gustim tropskim šumama. Skoro sve vreme provode na drveću i retko silaze na zemlju, i to zbog predatora (naročito tigrova).

  Populacija ovih primata se smanjuje zbog uništavanja životne sredine. Glavni razlog izumiranja orangutana su krčenje šuma, nedostatak hrane, ali i lovci.

  Prosečan životni vek sumatranskog orangutana u prirodi je oko 25 godina, dok u zoološkim vrtovima mogu živeti i čitavih 60.

  Tagovi:
  orangutan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga