16:54 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  61152
  Pratite nas

  Nevidljiva „tetovaža“ je patent napravljen od poluprovodnih malih kristala koji reflektuju svetlost i sijaju pod infracrvenim svetlom. Patent će biti ubrizgan uz vakcine visoko-tehnološkim mikroiglama.

  Istraživači će na taj način pratiti ljude i znati da li su vakcinisani. Mikroigla će ostavljati trag mastilom, koji je vidljiv pod infracrvenim zracima.

  „U oblastima gde se kartoni vakcinacija često gube ili uopšte ne postoje, elektronska baza podataka je napredak. Ova tehnologija može da omogući brzu i anonimnu zaštitu istorije vakcinacije pacijenata. Tako ćemo biti sigurni da je svako dete vakcinisano“, izjavio je naučnik Kevin Mekhju.

  ​Istraživanja je finansirala „Bil i Melinda Gejts“ fondacija, fondacija koja se bori za iskorenjivanje polio virusa i boginja u svetu, pre svega vakcinacijom.

  Naučnici su već isprobali patent i utvrdili da žig na pacovima ostaje vidljiv devet meseci nakon ubrizgavanja, dok se na ljudskim telima zadržava pet godina.

  „Moguće je da ovaj pristup u budućnosti stvori novu bazu podataka, posebno u nerazvijenim zemljama“, navodi istraživač Robert Langer.

  Fondacija „Bil i Melinda Gejts“ ranije je bila izložena kritikama zbog projekta vakcinacije u Indiji 2009. godine.

  Tada je nekoliko škola u Telangani, koje pohađaju deca iz tribalnih plemena, učestvovalo u istraživanju nekoliko vakcina protiv raka materice koje su primenjene na hiljadama devojčica od devet do 15 godina. Devojčice su primile vakcinu „Gardasil“ protiv papiloma virusa u tri faze, pod nadzorom državnih zdravstvenih institucija. 16.000 devojčica je vakcinisano, ali nekoliko meseci nakon vakcinacije mnogo njih se razbolelo, a pet devojčica je umrlo.

  Komitet za zdravlje i porodicu koji je istraživao ovo testiranje u Indiji podneo je izveštaj 2013. godine u kom je navedeno da izvođenje studije nije bilo bezbedno. Istaknuto je da su grubo kršene medicinske norme i da su u mnogo slučajeva deca davala otiske prstiju kao znak pristanka, iako nisu znali o kakvom se ispitivanju radi.

  Tagovi:
  Bil Gejts, istraživanje, vakcine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga