00:30 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 611
  Pratite nas

  Čini se da znamo mnogo o životinjama, ali zapravo to i nije tačno. Verovatno ne znate da žirafa može da zviždi, a jaguar probode zubima kornjačin oklop. Da vrane i golubovi pamte ljude koji su ih naljutili.

  Vrane i golubovi pamte lica

  Golub u letu
  Smatra se da su golubovi pripitomljeni pre više od 3000 godina p.n.e.

  Golubovi, vrane i gavrani mogu prepoznati ljude i pamtiti lica. Takođe je primećeno da ptice mogu da se naljute na ljude koji su bili agresivni prema njima.

  Jaguari mogu zubima da probiju oklop

  Jaguar sa mladunčetom
  Pored za velike mačke standardnog načina ubijanja plena, ugriza za grlo i davljenja, jaguar je kroz evoluciju razvio i jedan za njega specifičan način: ubijanje ugrizom kroz lobanju.

  Među sisarima, jaguar zauzima treće mesto po jačini ugriza (posle lava i tigra). Njegovi očnjaci su toliko dugi, a čeljust je toliko snažna da lako ujedu i kroz i oklop kornjače ili kravlju lobanju.

  Aksolotl može čak i da se regeneriše

  via GIPHY

  Aksolotl je vrsta vodozemca koji je karakterističan po tome što može da nadoknadi gotovo bilo koji deo tela – ekstremitete, rep, čak i delove srca i mozga. Sve vrste organa, uključujući oči, mogu se presaditi između aksolota, a da ih imunološki sistem organizma ne odbaci. Istraživači su 1968. godine pokazali da čak mogu presaditi glavu jednog aksolotla na drugi i ona će normalno funkcionisati.

  Balegari se orijentišu prema zvezdama

  Tvrdokrilci balegari
  U staroegipatskoj religiji balegarovo kotrljanje kuglice izmeta po pesku bila je metafora za put Sunca po nebu.

  Tvrdokrilci balegari koji žive u Africi gledaju u nebo i kreću se prateći Mlečni put. Ponekad odlaze po čitave kilometre od svojih rupa, ali se uvek vrate kućama. Zanimljivo je da se u zatvorenoj sobi kreću nasumično, ponekad u krugovima.

  Slonovi sebe prepoznaju u ogledalu

  via GIPHY

  Slonovi se mogu identifikovati u ogledalu. Ova činjenica ukazuje na prisustvo samosvesti, što se pokazalo i kod nekih majmuna i delfina.

  Selotejp traka može da drži aligatorova usta zatvorenim

  via GIPHY

  Viši čeljusni mišići aligatora su toliko snažni da se mogu zatvoriti silom jednakoj kamionu koji ubrzava. No, uprkos vrlo velikoj snazi kompresije čeljusti, mišići odgovorni za otvaranje usta su toliko slabi kod ovih vodozemaca da se njihova usta mogu zatvoriti pomoću ruku, selotejpa ili čak i gumicom.

  Krave mogu da sklapaju prijateljstva

  krave na paši
  © Foto : Piksabej
  Goveda međusobno komuniciraju preko mirisa i feromona. Ona mogu da prepoznaju mirise jedni drugih u grupi na velikoj udaljenosti.

  Krave mogu uspostaviti selektivno prijateljstvo s drugim kravama iz krda. One sy manje uznemirene kada provode vreme sa prijateljima. Ali ako budu razdvojene i smeštene u različite grupe, tada mogu da dožive veliki stres. A nakon nekog vremena takođe gube prijateljstvo i ne obnavljaju ga ni nakon ponovnog susreta sa starim prijateljicama.

  Trepćite češće dok gledate mačku

  via GIPHY

  Trepćući pokazujete mački da joj niste pretnja i da vam može verovati. Još bolje, polako trepćite – to dokazuje vašu ljubav. To je zato što je zatvaranje očiju u mačjem svetu u prisustvu drugog predatora najveći znak poverenja.

  Pauk peče hranu na vrućem pesku

  paukova zamka
  Simetrične mreže pauka za hvatanje plena na peščanoj stazi u Limpopu.

  U pustinji Namib i drugim delovima Južne Afrike žive pauci iz porodice eresida. Oni love mrave skrivajući se u pesku. Kada osete vibracije iz kretanja potencijalne hrane, pauci hvataju mrava i pritiskaju svoje žrtve vrućim peskom. Tako čekaju dok se ne ispeku.

  Žirafe komuniciraju infrazvučno

  krdo žirafa
  © Foto : Piksabej
  Ženke žirafa se udružuju u grupu od dvanaest ili više jedinki, a mužjaci žive u „mladoženjačkim“ stadima, dok stariji mužjaci često vode usamljeni život.

  Da li ste znali da žirafe mogu da grokću, mjauču, kašlju, bruje, hrču, frkću i zvižde? Ali najzanimljivije je da su to vrlo društvene životinje. I „razgovaraju“ jedne sa drugima pomoću infrazvuka, koji nije uočljiv ljudskom uhu. Usput, stručnjaci su dešifrovali značenja nekih zvukova. Na primer, kada muške žirafe kašlju, pokazuju simpatije prema atraktivnoj ženki. A kada stenju ili mrmljaju, pokazuju protivljenje drugim mužjacima. Ako ženka zazviždi, onda se ruga ili ispravlja mlade žirafe.

  Zašto ptice vrše nuždu svuda

  Ptica na grani
  Ptice mogu da vrše nuždu u bilo koje vreme. Dok su na grani, gnezde se, u letu.

  Ptice nemaju u organizmu mehanizam koji kontrolišu procese u crevima, tako da otpadni proizvodi jednostavno izlaze sami kada se nakupi neka masa. Oni imaju jedan organ koji je zadužen za sve funkcije izbacivanja otpada iz tela.

  Okapi su se bili mitska stvorenja sve do 20. veka

  via GIPHY

  Okapi, koji se često nazivaju i zebra-žirafa, vode spokojan život u divljini. Stoga ove životinje nisu bile poznate zapadnom svetu do početka 20. veka i čak su smatrane mitskim bićima kao što su jednorozi ili zmajevi.

  Zlatne ribice se ne mogu čuvati u malim posudama

  zlatne ribice
  Ribe proizvode ogromnu količinu otpada, i potreban im je veoma moćan sistem filtracije.

  Male ribe se često čuvaju u malim akvarijumima zapremine manje od 4 litre. Iako su ova vodena stvorenja prilično izdržljiva, za lagodan život im je potreban akvarijum kapaciteta najmanje 20 litara vode. Zlatne ribice mogu narasti do 25 cm u dužinu i živeti i preko 20 godina. Samo malo ljudi zna to, jer ova krhka stvorenja najčešće umiru u mladosti, pre nego što odrastu. A sve zbog pogrešnog akvarijuma.

  Medved može prestići konja

  Izgleda iznenađujuće, ali medvedi sa tromim nogama su zaista u stanju da prestignu trkačke konje. Doduše, samo na kratkim razdaljinama jer uopšte nisu izdržljivi.

  Vidre spavaju držeći se za šape

  Vidre se u vodi često drže zajedno, vrlo su druželjubive.
  Vidre se u vodi često drže zajedno, vrlo su druželjubive.

  Kad vidre spavaju na leđima u vodi, drže se za šape kako ne bi u snu otplivale jedna od druge. Vidre su životinje koje upravo uživaju u igri. U vodi se ludom brzinom zajure jedna prema drugoj, i taman kad će se sudariti, samo jedni trzajem repa menjaju pravac, te se munjevito mimoilaze u poslednjem trenutku.

  Tagovi:
  zoolozi, zanimljivosti, životinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga