21:31 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 822
  Pratite nas

  Osmaci će na kraju godine polagati završni ispit po novom modelu, a sasvim drugačiji biće i način pregledanja njihovih testova, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

  U pripremi je novi model male mature, prema kome bi zadaci iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, trebalo da ostanu slični sadašnjem, a drugačije bi izgledao treći test.

  „Najverovatnije neće ostati kombinovani sa zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, već će u ponudi biti dva-tri različita testa, a deca će ih birati prema svojim sklonostima i interesovanjima u daljem školovanju“, naveo je Šarčević.

  Kako je dodao, konačni model još nije definisan, ali tim stručnjaka radi na tome.

  „Druga novina je način pregleda testova, iz koga želimo da u najvećoj meri isključimo ljudski faktor. Urađeni testovi će se skenirati i pregledati automatski, uz pomoć specijalnog softvera koji je već u izradi“, rekao je Šarčević i dodao da je namera da se što više smanji mogućnost manipulacija, dodavanja bodova, grešaka u ocenjivanju.

  Ministar najavljuje i promene u štampanju testova, po kojima će u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja biti oformljena štamparija čiji će posao biti štampanje završnog ispita.

  Tagovi:
  škola, testovi, mala matura
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga