20:00 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  U iranskom gradu Homejn (325 km jugozapadno od Teherana) nalazi se mala kompanija „Diba Parčam Homeini“ koja se bavi proizvodnjom zastava. Najpopularnije su „neprijateljske“ zastave Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Izraela — Iranci ih često kupuju kako bi ih spalili.

  Kako je vlasnik fabrike Hasem Handžani objasnio u intervjuu za Sputnjik, za mesec dana fabrika proizvede do 3.000 zastava.

  „Naša kompanija proizvodi različite vrste zastava već tri godine: nacionalne, verske, zastave kompanija i stranih država“.

  Postoje i vrhunci sezone kada se američke i izraelske zastave posebno dobro prodaju i u ogromnim količinama: pre proslave Dana islamske revolucije, za Dan Kudsa, godišnjice zauzimanja „špijunskog gnezda“ (američke ambasade) itd. Glavni kupci zastava su vladine agencije: gradska kuća, ministarstva, državni fondovi i hoteli.

  Handžani ističe da je profit od prodaje „neprijateljskih“ zastava uvek dobar. Prema njegovim rečima, cene zastava variraju u zavisnosti od njihove namene. Postoje takozvane „vertikalne zastave“, koje se postavljaju na zgrade, mostove i druge građevine.

  Druga grupa su „zastave-stolnjaci“, koje se koriste za razne konferencije, sastanke itd.

  „Postoji i treća grupa zastava koje proizvodimo za demonstracije i šetnje. Svaka grupa zastava ima svoje razmere, tako da je teško govoriti o nekoj konkretnoj ceni. Ali mogu da kažem da cene državnih zastava variraju između 10 i 15 hiljada tumana (oko 1 dolar)“.

  Vlasnik fabrike zna da se većina „neprijateljskih“ zastava pali tokom demonstracija, ali se nada da će se situacija u svetu promeniti.

  „Nadam se da će doći dan kada će ljudi živeti u prijateljstvu, miru i harmoniji jedni sa drugima. Nadam se da Sjedinjene Američke Države i Engleska neće suditi iranskom narodu zbog paljenja njihovih nacionalnih zastava i pokušati da se same stave u njihov položaj.

  Tagovi:
  fabrika, Iran, zastave
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga