04:12 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 202
  Pratite nas

  Plačite slobodno time rešavate pet zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da plakanje opušta, smanjuje krvni pritisak, izbacuje toskine, utiče na promenu raspoloženja, a pomaže i kod smanjenja fizičkog bola.

  Portal „Bright side“ objavio je da žene u Americi plaču oko 3,5 puta mesečno, a muškarci 1,9 puta mesečno.

  Iako društvo plakanje najčešće vidi kao slabost, istraživanja su pokazala da čovek kada oseti potrebu za plakanjem, treba da pusti suzu i to iz pet razloga.

  1. Plakanje umiruje

  U studiji iz 2014. godine se navodi da plakanje može pomoći u stresnom periodu. Plakanje ne izaziva trenutno opuštanje već ono dolazi posle nekoliko minuta, jer plač aktivira parasimpatički nervni sistem koji deluje umirujuće na mozak.

  Uplakan muškarac.
  © CC0 / pixabay
  Uplakan muškarac.

  2. Smanjuje krvni pritisak

  Visok krvni pritisak je lider u izazivanju ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, srčani udar

  Nekoliko studija je pokazalo da plakanje ne samo da snižava krvni pritisak i drži ga pod kontrolom, već i normalizuje puls.

  3. Oslobađanje toksina

  Suze koje teku mogu očistiti prašinu iz očiju, a suznice tokom plakanja ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu.

  Uklanjanje toksina pomaže u smanjenju nivoa kortizola u telu, rezultirajući lepše raspoloženje. Tako da nije čudno što se posle plakanja osećamo lakše.

  4. Promena raspoloženja

  Promene raspoloženja mogu se dogoditi zbog različitih razloga, a jedan od njih je nagomilavanje mangana u telu, čiji višak se izbacuje upravo plakanjem posle čega se čovek oseća mirno i usresređeno.

  5. Smanjuje fizički bol

  Usled neke povrede plakanje pomaže u smanjenju fizičkog bola.

  Istraživanje je pokazalo da se kroz suze oslobađa oksitocin i endorfin, hemikalije koje koje čine da se ljudi osećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

  Tagovi:
  zdravlje, suze, plakati, stres
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga