04:10 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  110310
  Pratite nas

  Kilometar ili više u dubini mračnog okeana riba pecač traga za partnerom. A kada ga pronađe, više se nikad od njega ne odvaja...

  Sve 162 vrste ovog podreda Ceratioidea čine čudni parovi: mužjaci su patuljasti, ženke mnogo puta veće (neke skoro metar dugačke). Ipak, oni su jedinstveno opremljeni da bi pronašli jedno drugo.

  Anglerfiš
  Mužjak se zubima zakači za ženku i više se od nje ne odvaja...

  Prekomerno velike nozdrve mužjaka hvataju vodom nošene ženske feromone. Njegove dobro razvijene oči tragaju za svetlosnom tačkom: bioluminescentnim mamcem na peteljci koji krasi čelo ženke, piše Nacionalna geografija.

  Ted Pič, ihtiolog s Univerziteta Vašington, kaže da raznoliki oblici mamaca, pigmentni i svetlosni obrasci saopštavaju mužjaku da je pronašao ženku svoje vrste, za koju se on kači. Ali, "kačenje" je blaga reč.

  Da ne bi u neizmernoj tami rizikovao razdvajanje od partnerke, mužjak se za nju pričvršćuje zubima i tu ostaje. "Naposletku koža mužjaka i ženke srasta", kaže Pič; krvni sudovi se združuju "tako da njena krv teče kroz njegovo telo".

  Na kraju koža mužjaka i ženke sraste...

  Peraja i drugi neupotrebljavani delovi tela odumiru dok mužjak ne postane ono što ženka od njega želi: fabrika sperme. Ovaj seksualni parazitizam donosi plodove. Kada je ikra ženke spremna, ona signalizira mužjaku.

  Dok je oplođuje, ona ispušta masu želatinoznih jajašaca koja se širi u vodi. Plovna masa oplođene ikre polako se penje u gornje sfere okeana. Tamo se larve izležu i hrane planktonom. Kad počne da sazreva, kaže Pič, riba pecač pravi "veliku vertikalnu migraciju" nazad u mračnu dubinu da bi pronašla partnera po svojoj meri.

   

  Tagovi:
  mužjak, ženka, riba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga