04:26 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 928
  Pratite nas

  U jednoj ogromnoj garaži u Pensilvaniji pronađeno je oko 50 oldtajmera, od kojih su mnogi proizvedeni ’30-ih godina prošlog veka.

  Vozila su pripadala lokalnom kolekcionaru Lariju Šrolu, koji je veći deo života proveo skupljajući klasične automobile. Ovaj entuzijasta umro je 2018. godine, ne obaveštavajući porodicu o postojanju njegove jedinstvene garaže u šumi, prenosi Sputnjik Mundo.

  Zatečena kolekcijom starih automobila, porodica Šrol odlučila je da kontaktira jutjubera Mareja, koji vodi kanal „Ajron trep garaž“ specijalizovan za stare i trkačke automobile iz vremena Drugog svetskog rata.

  Jutjuber je uzeo dva „Fordova“ automobila modela B iz 1932. i 1934. godine, a takođe će pomoći porodici sa kolekcijom.

  Marej je u međuvremenu pristao da restaurira ove automobile, pokazujući postupak na svom kanalu na Jutjubu, a održaće tri aukcije 2020. godine kako bi prodao celokupnu kolekciju u serijama.

  Sva pronađena vozila rađena su između ‘20-ih i ‘70-ih godina, a prema rečima stručnjaka, oko 99 odsto kolekcije čine „visokokolekcionarski“ automobili.

  Lari Šrol nije uspeo da napravi veliko bogatstvo, bio je običan radnik i većinu svog života proveo je radeći u fabrici papira. Automobile je počeo sakupljati 1961. godine i nastavio sve do devedesetih.

  „Kupio je automobile koji sada vrede oko 20.000 dolara, a platio ih oko 1000 dolara“, rekao je Marej.

  Dok se neki kolekcionari fokusiraju samo na određenu marku ili eru automobila, Šrol je kupovao samo one koje je voleo, bez obzira na proizvođača.

  Marej potvrđuje da je kolekcija neverovatna zbog velike raznolikosti vozila i dobrog stanja u kojem se mnoga od njih još uvek nalaze. Neka vozila još uvek imaju dobru boju i mogu se voziti, čak i bez popravki.

  Kolekcija će se prodavati u nizu aukcija. Prvo kolo počeće 18. aprila na sajmu u Jorku.

  „Trajalo bi čitav život da se sve ovo privatno proda komad po komad“, rekao je Marej.

  „Pre aukcije opraćemo vozila da bismo uklonili prljavštinu i životinjski izmet. Međutim, mi ćemo se odreći mehaničkih radova zbog velikog broja vozila i vremena koje bi bilo potrebno za radove.“

  Većina automobila prodaće se po ceni između 5.000 i 10.000 dolara, a neki verovatno između 20.000 i 50.000, prema Mareju.

  Kolekcija uključuje neke vrlo ekskluzivne i retke modele.

  Pogledajte i:

  Tagovi:
  garaža, kolekcionar, oldtajmeri
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga