22:11 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1114
  Pratite nas

  U svetskim okeanima nalaze se milioni sićušnih komada Lego kockica, a novo istraživanje pokazalo je da jednoj takvoj kocki treba između 100 i 1300 godina da se u okeanu u potpunosti razgradi.

   

  Taj proces zavisi od varijacija u sastavu plastike i uslovima u moru.

  Naime, 1997. godine je gotovo 5 miliona komada Lego kockica palo u more sa broda koji ih je prevozio, a procenjuje se da ih je deci u toaletu ispalo preko dva miliona, piše Sajens Alert, a prenosi portal Indeks.

  U protekloj deceniji volonterske organizacije poput projekta „LEGO Lost et si“ sakupile su na hiljade plastičnih kockica sa naših plaža.

  Dugotrajna igračka

  „Lego kocke su jedna od najpopularnijih dečjih igračaka u istoriji, delimično zbog toga što su toliko dugotrajne“, rekao je ekolog Endru Tarner sa Univerziteta Plimut.

  „One su posebno dizajnirane za igranje i rukovanje tako da ne čudi da ne izgledaju istrošeno nakon što su decenijama bile u moru. Međutim, njihova stvarna izdržljivost čak je i nas iznenadila“, dodao je on.

  Nakon što su prikupili 50 istrošenih Lego kockica s plaža na jugozapadu Engleske, naučnici su uporedili njihov hemijski sastav s arhiviranim, izvornim kockicama.

  Odlično stanje i nakon 40 godina

  Klasična Lego kockica izrađena je od akrilonitril butadien stirena (ABS). Premda se nekim kockicama promenila boja, a neke su bile mutne ili malo polomljene, naučnike je iznenadilo u kako dobrom stanju se one zapravo nalaze. 

  „Na temelju razlike u masi između upoređenih uzoraka starih oko 40 godina, procenili smo da im je potrebno više stotina godina da se razgrade u moru“, pišu autori istraživanja.

  Uprkos tome što su više decenija provele u moru, kockice izgledaju sasvim solidno. Malo su im zaobljeni rubovi, malo su potamnele ili izbledele, ali su inače u dobrom stanju.

   

  Tagovi:
  lego kockice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga