09:24 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 1478
  Pratite nas

  Taj dolazak u Beograd u bolnicu sam osetila kao neki put bez povratka. Ali su mi zaposleni u bolnici vratili neko samopouzdanje i snagu. Ovde sve funkcioniše kao sat. Stavite rukavice, kapu, masku, sad krenite, uđite na snimanje, izađite, nema sretanja sa drugim pacijentima. Bez bilo kakve preke reči, sve sa osmehom, svaka im čast stvarno!

  Ovo su reči šezdesetogodišnje Snežane iz Valjeva koja je testirana pozitivno na koronavirus nakon čega je prebačena u Beograd na Kliniku za plućne bolesti, o čijem osoblju ima samo reči hvale. Sada se oseća dobro, nema veće simptome, ali kako kaže, virus je i dalje u njoj.

  Valjevo je posle Beograda najveće žarište koronavirusa u Srbiji sa 46 obolelih osoba, samo u sredu je registrovano osam novih slučajeva oboljevanja.

  Valjevka zaražena koronom prebačena u Beograd

  Prema Snežaninom svedočenju početkom meseca bila je prehlađena, imala je kašalj i temperaturu, pa je tako rovita „zakačila“ virus od žene za koju nije znala da je zaražena i sa kojom se nije rukovala niti pozdravljala. Najverovatnije je, kako kaže, ta žena zaražena kontaktima u Beogradu gde je boravila neposredno pre njihovog susreta.

  Vakcina protiv bolesti kovid 19 — ilustracija
  © CC0 / Pexels
  Snežani je virus prenela žena koja je prethodnih dana boravila u Beogradu

  „Prvo sam se samo prehladila ali u to vreme nisam išla na posao. Potom sam se srela sa ženom za koju nisam znala da ima virus. Srele smo se na trenutak, ona je meni dala neke papire za posao, i posle toga se više nismo videle“, objašnjava naša sagovornica.

  Virus prenet papirom

  „Doktorka mi je rekla da je najverovatnije žena koja mi je dala papire prenela virus na njih i da sam se tako ja zarazila. Navodno, na papirima virus vrlo kratko ostaje. Te iste papire sam dala našoj kurirki koja ih je odnela i koja jeste mlada, ali je bolesna. Tako da sam se jako uplašila kada sam saznala da sam pozitivna da i ona tako rovita ne dobije koronu. Međutim, testirala se i negativna je“, priča ova Valjevka za Sputnjik.

  Snežana nam svedoči kako je mislila da je nemoguće da je dobila koronavirus, budući da živi sama, da se ni sa kim nije viđala i da, kako kaže, nije išla na žurke.

  Dokumenti
  © Flickr / Shehan Peruma
  Virus je najverovatnije prenet putem papira
  „Mislim da mi nikad nije bilo teže nego taj momenat kada mi je rečeno da imam koronu, a ja sam žena koja ima 60 godina i prošla sam svašta u životu. Stvarno strašno, i taj neki strah da moram da idem u Beograd, ne znam ni gde, da će me tamo smestiti negde. Da li ću biti na Sajmu ili negde drugde... To je za mene bilo strašno, neverovatno“, priseća se Snežana.

  Ono što joj je vratilo samopouzdanje i veru jeste ponašanje lekara i medicinskog osoblja na Klinici za plućne bolesti u Beogradu.

  „Prvo topla reč, drugo, oni toliko imaju strpljenja, svaka im čast sto hiljada puta! Kada sam sinoć potpuno pogubljena došla ovde, dočekala me je sestra koja ima razumevanja. Hvala im, aplaudirajte za njih svako veče!” završava Snežana.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Valjevo, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga