22:27 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  13314
  Pratite nas

  Prota Crkve Svetog pokrova U Loznici Miloš Petrović osveštanu vodicu vernicima dostavlja u flašicama i tako sprovodi crkvene običaje, a nije narušio državne instrukcije u vanrednoj situaciji zbog pandemije.

  Prota Petrović kaže da su o ovoj ideji razgovarali na nivou njihove Eparhije i da su poštujući sva upustva koja su državni organi propisali, a odnose se na prevenciju mogućnosti širenja korona virusa, rešili da na ovaj način omoguće vernicima da blagoslove svoje domove uoči Vaskrsa.

  „Zato smo u svim propisanim higijenskim uslovima flaširali osvećenu vodicu i naše vernike pozvali da dolaze u Hram, ali opet uz poštovanje propisa vezano za rastojanje i boravak - ne više od pet osoba u jednoj prostoriji. Sve to nadgleda crkvenjak koji se o tome stara,“ objašnjava naš sagovornik.

  Sveta voda u flašicama u Loznici
  printskrin
  Sveta voda u flašicama u Loznici

  On kaže da u ovome ne vidi ništa neobično kao i da građani nisu imali primedbe vezano za ovakav način uzimanja svete vodice jer su svesni u kakvoj se situaciji svi nalazimo.

  „Upravo zato što znaju da je vanredno stanje u državi, i da je sveštenicima iz tih razloga onemogućeno da obavljaju na uobičajen način osveštenje domova, građani su prihvatili savim normalno ovaj naš potez,“ kaže prota Petrović.

  Po njegovim rečima u roku od četri ili pet dana vernicima je razdeljeno gotovo 1000 flašica osvećene vodice.

  Tagovi:
  flaše, voda, svetac, Vaskrs
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga