04:19 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 311
  Pratite nas

  Na pomolu je globalna nestašica prezervativa jer je malezijsku kompaniju „Kareks BHD“, koja važi za jednog od najvećeg svjetskog proizvođača, pojava virusa korona „prisilila“ da zaustavi proizvodnju.

  Gardijan piše da „Kareks BHD“ globalno proizvodi svaki peti prezervativ, a više do sedmicu nije proizveo nijedan u svoje tri malezijske fabrike zbog karantina koji je Vlada uvela kako bi se suzbilo širenje virusa korona, prenosi „Kliks.ba“.

  Riječ je o manjku od 100 miliona komada koji se plasiraju na međunarodnim tržištima pod nazivom „Dureks“, a isporučuju se državnim zdravstvenim sistemima poput britanskog NHS-a ili se distribuiraju u sklopu programa pomoći kao što je UN Populacijski fond (UNFPA).

  Ova kompanija je u petak dobila dozvolu za ponovno pokretanje proizvodnje, ali samo sa 50 posto kapaciteta.

  „Trebaće vremena da se fabrike ubrzaju, a mi ćemo se potruditi da nastavimo proizvodnju s pola kapaciteta. Zastrašujuće je to što ćemo u celom svetu svedočiti manjku kondoma, a u mnogim zemljama poput Afrike kada su posredi brojni humanitarni programi, manjak kondoma neće trajati samo dve nedelje ili mesec. To može potrajati mesecima", rekao je izvršni direktor Goh Mijah Kijat.

  Kada je reč o jugoistočnoj Aziji, Malezija je zemlja koja je najteže pogođena koronaom i u njoj je zaražena 2.161 osoba, a preminulo je 26. Blokada države bi trebala trajati najmanje do 14. aprila.

  S nestašicom se u Maleziji suočavaju i proizvođači ostalih ključno važnih pomagala u doba pandemije koronavirusa, poput onih koji proizvode medicinske rukavice.

  Ostale velike zemlje koje proizvode prezervative su Kina, odakle je i započelo širenje virusa, što je dovelo do obustavljanja rada svih abrika. Nakon nje tu su i Indija i Tajland, gde zaraze ovim virusom rastu.

  „Dobra stvar je što je potražnja za kondomima i dalje veoma velika jer je to neophodno, hteli mi to priznati ili ne. Treba uzeti u obzir da ljudi verovatno u ovom trenutku ne planiraju decu jer nije vreme, situacija je krajnje neizvesna“, rekao je direktor Goh.
  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, nestašica, kondomi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga