13:51 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1350
  Pratite nas

  U Kosovskoj Mitrovici važe sve mere Srbije u doba koronavirusa pa i policijski čas, iako nema srpskih policajaca da kontrolišu situaciju.

  Na odeljenju bolnice u severnoj Kosovskoj Mitrovici nalazi se jedna osoba za koju se sumnja da ima koronavirus, dok su dve kod kojih je potvrđen, već prebačene u Niš. Čeka se rezultat za još devet osoba. Mitrovčani su solidarniji nego ikad, a čak i Albanci dolaze da se snabdevaju. Nema napetosti. 

  Zamenik direktora Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elak dodaje da je infektivno-odeljenje bolnice ispražnjeno za nove pacijente ukoliko ih bude sa ovim virusom. Kako kaže, u bolnici se obavljaju samo hitne operacije, a svi pacijenti kojima život nije ugrožen poslati su na kućno lečenje.

  U Kosovskoj Mitrovici se poštuje policijski čas

  „Situacija u bolnici je stabilna. Po instrukcijama Republike Srbije zaraženog pacijenta sa upalom pluća smo poslali u Niš kao i pacijenta sa koronom koji ide na hemodijalizu. Ta osoba je 1973. godište.  Danas smo primili osobu koja nam je usmeno izjavila da je zaražena i da je testirana u Prištini, pošto radi u pritvorskoj jedinici.  Očekujemo da od Prištine dobijemo pismenu dokumentaciju ili ćemo ovu osobu, koja je na infektivnom odeljenju i u stabilnom stanju, morati da retestiramo,“ navodi dr Elak.

  Po njegovim rečima, čekaju se rezultati sa Torlaka za još devet osoba, a nada se da će se ustanova u Kraljevu brzo osposobiti za testiranje, što će ubrzati proces. Novinara i analitičara iz Mitrovice Baneta Krstića, kaže da je život u severnoj Kosovskoj Mitrovici teče po pravilima koje je propisala Republika Srbija.

  • Poneko i zakasni... Počinje poličijski čas u Severnom Mitrovici
   Poneko i zakasni... Počinje poličijski čas u Severnom Mitrovici
   Bane Krstić
  • Glavna ulica u Severnom MItrovici prazna
   Glavna ulica u Severnom MItrovici prazna
   Bane Krstić
  • Građani poštuju policijski čas u Severnoj Mitrovici
   Građani poštuju policijski čas u Severnoj Mitrovici
   Bane Krstić
  • Severna Mitrovica u doba koronavirusa
   Severna Mitrovica u doba koronavirusa
   Bane Krstić
  1 / 4
  Bane Krstić
  Poneko i zakasni... Počinje poličijski čas u Severnom Mitrovici

  „Generalno vlada pogrešno mišljenje da ljude mlađe od 40 godina virus ne može da „zakači“. To se čak nije promenilo ni otkrivanjem novih slučajeva zaraženih mlađih osoba. Ipak, policijski čas se poštuje i u odsustvu prave srpske policije, a tu su pripadnici KPS. Tu i tamo ima nekih koji krše pravila ali se ne kažnjavaju,“ kaže Krstić.

  Dobra snabdevenost, i Albanci kupuju

  Snabdevenost je dobra, kaže on, i namirnicama, maskama, rukavicama i dezinfekcionim sredstvima, a građani uglavnom ne gomilaju namirnice. Krstić kaže i da Albanci sa južne strane Mitrovice dolaze u nabavku na sever. Incidenata nema, a čini mu se da su sve tenzije pale pojavom virusa.

  „Na ulicama je primetno manje vozila. U vreme policijskog časa može se sporadično videti po neki automobil ali nema raskalašnog ponašanja. Mnogi nose maske i rukavice“,“ dodaje on.

  Krstić, primećuje da je solidarnost vidljiva i da se ljudi samoorganizuju da čiste i dezinfikuju ulaze u svojim zgradama, čiste hodnike i tako dalje. To je, po njemu, dobro jer se oseća duh zajedništva i za sada nije zabeležena čak ni jedna tuča, a kamoli neki veći kriminal.

  Tagovi:
  oboleli, solidarnost, Kosovska Mitrovica, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga