03:11 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 73
  Pratite nas

  Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je analizu prenosa KOVID-19 u Singapuru, koja ukazuje koliko je ovaj virus opasan i kako se lako širi.

  Za one kojima se ne čita ovaj dokument, redovni profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prehrambeno-biohemijskog fakulteta Gordan Lauc podelio ga je na svom fejsbuk profilu i izdvojio nekoliko zanimljivih primera.

  „Pacijent A5 je zaražen tako što je sedeo na istom mestu u crkvi, na kom su prethodno sedeli pacijenti A1 i A2 koji u to vreme još nisu imali nikakve simptome“, jedan je od primera izdvojenih iz pomenutog dokumenta.

  Drugi primer kaže da su se pacijenti F2 i F3 zarazili tako što su sedeli red iza pacijenta F1 u crkvi.

  Takođe, spominje se i primer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40-60 ljudi.

  „Ovaj SARS-Kov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i pre pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. - maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu“, poručuje profesor Lauc.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  analiza, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga