10:17 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 271
  Pratite nas

  Tankovi sa dezinfikacionim sredstvima koje će građani moći da koriste za dezinfekciju zgrada u kojima žive, postavljeni su danas u Beogradu.

  Tankovi se trenutno nalaze na pet lokacija: u Zemunu, Starom gradu, Čukarici, Novom Beogradu i Paliluli, a do kraja dana će biti postavljeni na svih 18 planiranih teritorija, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

  Sve opštine su dobile sugestiju gde da postave tankove i kako će organizovati distribuciju tog sredstva građanima“, rekao je Tanjugu Radojičić.

  U tankovima se nalazi rastvor natrijum hipohlorit 0,1 postotni i građani će u toku dana moći da ga uzmu u određenoj količini.

  Uz tankove i uputstvo za dezinfekciju zgrada

  Uz to će dobijati i upustvo kako treba da se ponašaju i šta treba da dezinfikuju — prekidače, gelendere, poštanske sandučiće.

  Gradonačelnik objašnjava da ispred zgrade treba da stoji krpa natopljena tim sredstvom, kako se virus ne bi unosio unutar stambene jedinice.

  „Kako se bude trošilo, tako ćemo i dopunjavati tankove, ali i proceniti da li treba da ih ima na više lokacija“, istakao je gradonačelnik.

  Prema njegovim rečima, ovo je još jedan od načina u pokušaju da se virus korona ubije dezinfekcijom.

  Data je i naredba opštinama da angažuju one subjekte koji su pre epidemije radili dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i da sa njima profesionalno čiste ulaze i zgrade.

  „Zavod za biocide i medicinsku ekologiju radi dezinfekciju onih zgrada, ustanova i pozicija koje epidemiološka služba proceni da treba. Oni sa 21 ekipom od prvog dana aktivno rade na tome. Pojačavamo te ekipe i povećavamo broj ljudi koji će raditi sa njima“, dodaje on.

  Intenzivirano prskanje ulica

  Kaže da se ovih dana intenzivirano obavlja i prskanje međublokovskih prostora i ulica.

  „Ceo krug počinje pranjem ruku i nošenjem zaštitnih maski i rukavica, a i pridržavanjem pravila distance. Svako u svom segmentu treba da dâ svoj doprinos u borbi protiv virusa korona“, istakao je Radojičić.

  Predsednik opštine Zemun Dejan Matić pozvao je sve građane i predsednike stambenih jedinica da dođu i da preuzmu dezinfekciono sredstvo.

  „U toku dana ćemo dobiti i prikladnu ambalažu za sredstvo, a količine će biti razdeljene u zavisnosti od površine koja treba da se dezinfikuje. Apelujem na građane Zemuna, a i Beograda, da se pridržavaju svega onog što struka kaže“, rekao je Matić.

  Predsednik Zemuna pozvao je sve građane te opštine da se jave na telefone 011/6350-012, 011/3168- 088, 011/3778-470 u terminima od 8 do 17 sati ukoliko im je neophodna pomoć.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  korona, dezinfekcija, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga