13:02 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2220
  Pratite nas

  Glavno arhivsko odeljenje ruske prestonice pokazalo je glavnoj agenciji gradskih vesti „Moskva“ recepte za dezinfekciju, koje je 1892. godine razvio Institut za eksperimentalnu medicinu u Sankt Peterburgu.

  Dakle, za uništavanje kolere i kuge na železnicama predložena je upotreba sapunasto-karbonalnog rastvora. 

  „Institut za eksperimentalnu medicinu u Sankt Peterburgu je 16. jula 1892. godine razvio recepte za dezinfekciona sredstva za uništavanje infekcija na železnicama (kolere i kuge). Za pripremu sapunasto-karbolnog rastvora potrebno je jednu i po kašiku zelenog sapuna rastvoriti u kofi vruće vode i postepeno, uz mešanje, dodavati 409,5 grama sirove karbolinske kiseline. Rastvor treba primenjivati dok je vruć. Pogodan je za različite dezinfekcije”, saopštili su iz pres službe Glavnog arhivskog odeljenja. 

  Dezinfekcija na aerodromu u Sočiju
  © Sputnik / Artur Lebedev
  Iz Glavnog arhivskog odeljenja Moskve su naglasili da je sada bolje koristiti savremene antiseptike

  Preporučivala se dezinfekcija posteljine slabim rastvorom hlornog kreča. Za njegovu pripremu bilo je potrebno razblažiti 113 grama supstance u kofi vode. 

  Pored toga, za dezinfekciju se koristio i živin hlorid. Za njegovo dobijanje, bilo je potrebno u kofi vruće vode rastvoriti 113 hrama kuhinjske soli i dodati 11,3 grama živinog hlorida. Rastvorom se ne mogu dezinfikovati metalni predmeti, a u receptu je navedeno da je živin hlorid jako toksičan, pa nakon čišćenja predmeta trebalo ga je oprati rastvorom sode. 

  Iz Glavnog arhivskog odeljenja Moskve su naglasili da je sada bolje koristiti savremene antiseptike i ne pokušavati pripremiti sredstva iz 1892. godine. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  recept, dezinfekcija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga