08:11 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 472
  Pratite nas

  Svetilište prirode, Mermerna katedrala, spada u čileansko nacionalno blago, formirano skupom mineralnih formacija kalcijum-karbonata i nalazi se na obali jezera Heneral karera. Njega su talasi jezera na jugu Čilea klesali tokom 6.000 godina i smatra se jednim od najlepših prizora na svetu.

  1 / 3
  © CC0 / Pixabay
  Mermerna pećina

  Mermerna katedrala, kako još zovu ove pećine, deo je poluostrva koje je u potpunosti sačinjeno od mermera, a koje je okruženo glečerskim jezerom na granici Čilea i Argentine, prenosi B92.

  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  Objava koju deli _________LAVRY TRAVEL_________ (@lavry_travel) dana

  Azurna boja vode ogleda se na gustim šarama, a kako će se prikazati oku posmatrača, zavisi od vodostaja, ali i od godišnjeg doba, te je možda i najveća lepota ovih pećina baš u tome što u zavisnosti od vremena ovaj dragulj prirode stalno izgleda drugačije. Iako je bela boja pretežna, ponegde je moguće pronaći plave i ružičaste tonove. Procenjuje se da ovde ima više od 5.000 miliona tona mermera, sa 94 tods kalcijum-karbonata.

  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  @camelot_met je podelio/la objavu dana

  U rano proleće plitke vode su gotovo tirkizne boje, a njihov odsjaj puni pećine kristalnim sjajem u kojem se ocrtavaju veličanstvene šare mermera. Na leto, kada je vodostaj visok, tamnoplava voda pećinama daje potpuno nadrealni izgled.

  Nivo vode u jezeru zavisi od topljenja i zamrzavanja okolnih glečera.

  Do ovih čudesnih pećina možete stići isključivo brodom, ali pre toga vas očekuje dug i iscrpljujući put prvo do najbližeg grada Koihaikea, koji je udaljen oko 230 km od jezera.

  Pročitajte i:


  Tagovi:
  Čile, čudo prirode
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga