13:54 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  164
  Pratite nas

  Tokom trčanja ili vožnje biciklom nije dovoljan razmak od dva metra od druge osobe i nije dobro hodati tik iza nekoga, pokazuje istraživanje naučnika holandskog Tehnološkog Univerziteta Luven iz Belgije, kao i stručnjaka iz Ajndhovena.

  Naime, tokom trčanja, osoba koja diše (ili se zakašlje ili kine) izbacuje više kapljica u vazduh, koje ostanu iza nje, pa osoba koja naiđe može potencijalno da se zarazi, prenosi „Kliks“.

  Ista stvar je i kada se hoda iza neke osobe ulicom, pa je dobro da onaj ko hoda iza nekoga ide dijagonalno, a ne odmah iza nečijih leđa.

  Kada ljudi govore, dišu, kašlju ili kijaju, nastaju kapljice i dok najveće kapljice prvo padnu na tlo, manje kapljice mogu ostati u vazduhu duže, tako da je važno da osoba koja je iza ne upadne u taj oblak kapljica, prenosi list „Brisel tajms“ rezultate studije.

  Simulacija koju su napravili naučnici pokazuje da je mnogo sigurnije ako se trči pored neke osobe na većoj udaljenosti ili ako se trči u nekoj formaciji, recimo dijagonalno iza nekog kako se ne bi ušlo u oblak kapljica osobe ispred.

  Pri ovom istraživanju nisu uzeti u obzir vremenski uslovi, poput vetra, koji takođe može znatno uticati na širenje kapljica.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  trčanje, bicikl, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga