06:32 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  363
  Pratite nas

  Holandski ekvivalenti za izraze „korona-kašljač“, „zabrana rukovanja“ i „karantin žurka“ neke su od novih reči u holandskom jeziku nastale tokom pandemije virusa korona, navodi se u novom internet rečniku.

  Rečnik iz doba korone sadrži više od 700 reči, a nastao je kao inicijativa glavnog urednika standardnog rečnika „Van Dale“, Tona den Buna, objavila je holandska televizija NOS.

  U rečniku ima puno složenih reči, kao što su „korona-kriza“ i „korona-kašljač“, izraz koji se koristi za ljude koji namerno kašlju na policajce kada ih privedu.

  Popis uključuje i nove složenice kao što su „karantin-kilogrami“ ili „korona-friz“.

  Lingvista procenjuje da bi u standardni rečnik zauvek moglo da se doda 70 reči povezanih sa pandemijom i uveren je da će jedna od njih biti „društvo metar i po distance“.

  ​Prestižni Oksfordski rečnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu uneo nove izraze nastale tokom pandemije, uključujući „kovid-19“, „samoizolacija“, „socijalno distanciranje“ i „izravnati krivu“.

  Novi holandski glagol koji znači „gomilati poput hrčka“ već je postao klasičan primer, omiljen među štedljivim Holanđanima. On, međutim, ima i negativno značenje u svetlu sebičnog gomilanja toalet papira, prenosi portal HRT.

  Posle izraza „strah od letenja“ koji osećaju ekološki svesni ljudi koji često lete avionom, Holanđani sada imaju i izraz „šmrcosram“, što je opis osećanja osobe koja iznenada mora da kine ili šmrcne pred drugima.


  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nove, reč, rečnik, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga