11:33 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 870
  Pratite nas

  Za svetsku prirodnu baštinu ove godine nominovane su bukove šume u nacionalnim parkovima „Fruška gora“, „Tara“ i „Kopaonik“.

  Naše šume su u nominaciji kao deo dobra svetske prirodne baštine „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“, navode iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

  Evropa je jedini kontinent na kojem rastu i dominiraju čiste i mešovite šume bukve.

  Bukove šume
  © Foto : Zavod za zaštitu prirode Srbije
  Status rezervata prirode u Srbiji prve dobile upravo bukove šume, kao naši najzastupljeniji šumski ekosistemi koji su ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku i bili dosta izučavani zbog svoje očuvanosti, retkosti i reliktnosti.

  Prekogranično dobro „Drevne i netaknute bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“, čini gotovo 80 bukovih šuma u 12 evropskih država u: Ukrajini, Slovačkoj, Nemačkoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Sloveniji, Austriji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Albaniji.

  Njihova zaštita neophodna je kako bi se ekosistem bukovih šuma očuvao za buduće generacije, kao jedan od najznačajnijih listopadnih šumskih ekosistema severne hemisfere i, svakako, najznačajniji za evropski kontinent, za koji je i endemičan.

  Ove godine u nominaciji za proširenje učestvuje 10 zemalja: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Švajcarska, Češka, Poljska, Slovačka, Italija i Francuska, koje predlažu dodavanje novih 30 rezervata bukovih šuma za upisivanje u okviru ovog prekograničnog dobra.

  Nominovani bukovi rezervati u Srbiji nalaze se u Nacionalnom parku „Fruška gora“ - lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Papratski do“ i „Ravne“, u Nacionalnom parku „Tara“ - lokaliteti u režimu zaštite prvog stepena „Zvezda“ i „Klisura Rače“ i u Nacionalnom parku „Kopaonik“ - lokalitet u režimu zaštite prvog stepena „Kozje stene“, koji su većim delom obrasli očuvanim mešovitim bukovim šumama.

  Iz Zavoda za zaštitu prirode ističu da su status rezervata prirode u Srbiji prve dobile upravo bukove šume, kao naši najzastupljeniji šumski ekosistemi koji su ostali očuvani i netaknuti u prašumskom obliku i bili dosta izučavani zbog svoje očuvanosti, retkosti i reliktnosti.

  Lovor-višnja
  © Foto : wikimedia
  U strogom prirodnom rezervatu „Zeleničje“ zastupljena netaknuta bukova šuma sa lovor-višnjom.

  Za prvo zaštićeno prirodno dobro u Srbiji proglašen je Strogi prirodni rezervat „Zeleničje“ još 1948. godine u kom je zastupljena netaknuta bukova šuma sa lovor-višnjom. Taj rezervat nalazi se u jugoistočnoj Srbiji u Jablaničkom okrugu, u blizini mesta Crna Trava.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  priroda, šuma
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga