23:15 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1102
  Pratite nas

  Trojica mladih Slovenaca iz Grosuplja tokom mera za suzbijanje širenja virusa korona razvili su uređaj koji dezinfikuje do 100 novčanica u minuti.

  Inovatori pregovaraju s nekoliko banaka o korišćenju uređaj. U narednih nekoliko dana u jednoj će banci biti sproveden testni period, prenosi portal „Nezavisne“ navode jednog od članova tima, Jeana Brezeca.

  Istraživanje na 230 ljudi pokazalo je da je više od 80 posto njih reklo da bi koristilo drugi bankomat ako bi bio u njemu osiguran dezinfikovan novac.

  „Razvoj tokom korona virusa predstavljao je brojne izazove. Konstrukciju i dizajn funkcionalnih delova i kućišta morali smo neprestano modifikovati i prilagođavati lokalno dostupnim materijalima i proizvodnim procesima. Daljinski rad takođe je predstavljao prepreku, jer je put do takvog rešenja od nule zahtevao snažan timski rad, puno testiranja, kolaborativno rešavanje problema i improvizacije“, objasnio je Brezec.

  Uređaj, nazvan „Keš kliner“, dezinfikuje do 100 novčanica u minuti koristeći UV-C spektar svetla, tehnologiju koja se koristi za dezinfekciju bolnica, laboratorija, kancelarija i sličnih okruženja.

  „Trenutno možemo proizvoditi jedan uređaj dnevno, a veća količina narudžbina omogućila bi nam optimizaciju procesa i mogli bismo proizvesti do 100 uređaja mesečno“, rekao je Brezec za STA.

  Na tržištu postoje tri konkurentna rešenja. Jedan je uređaj iz Južne Koreje kreiran u vreme epidemije mersa 2012., koji koristi drugačiju tehnologiju.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  dezinfekcija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga