07:41 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 31
  Pratite nas

  Pandemija korona virusa drastično je smanjila broj turista u Srbiji u martu, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

  Proglašenje pandemije virusa kovid 19 i privremeno obustavljanje svih komercijalnih međunarodnih letova uticali su na to da pad dolazaka stranih turista u Srbiju u martu bude 56 odsto.

  Kada su noćenja u pitanju, ostvareno ih je 45,7 odsto manje nego u martu prošle godine.

  U martu ove godine u našoj zemlji je boravilo 102.623 turista, koji su ostvarili 344.596 noćenja, prenosi Tanjug.

  Zahvaljujući odličnim rezultatima u januaru i februaru, pre nego što su granice mnogih zemalja zatvorene za putovanja, pad dolazaka stranih turista u našu zemlju je za prvi kvartal ove godine, odnosno januar-mart, bio jednocifren i iznosi 8,3 odsto.

  U Turističkoj organizaciji Srbije očekuju da će taj pad biti značajno veći kada se sumiraju rezultati iz aprila, u kojem je turizam stao u celom svetu.

  Prema podacima Turističke organizacije Srbije, u periodu januar-mart Srbiju je posetilo ukupno 556.351 turista. Najveći broj dolazaka u tom periodu ostvarili su domaći turisti.

  Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Rumunije (54.654 noćenja, što je 2,5 odsto manje u poređenju sa periodom januar-mart 2019. godine), zatim slede turisti iz Crne Gore, Rusije, BiH, Severne Makedonije.

  Na koje sve načine bi se turizam u Srbiji mogao oporaviti

  Poziv dijaspori da odmor provede u otadžbini, vaučeri, kineski turisti, godišnji odmor u svojoj zemlji — sve su to predlozi u okviru 12 mera za oporavak turizma, sa kojima se više od 70 lokalnih organizatora tura i aktivnosti po Srbiji obratilo državnom vrhu.

  Predstavnik bloga „Tripin Srbija“, koji se bavi promovisanjem srpskog turizma, Marjan Dragić rekao je da su upoznati sa merama i inicijativama i da se slažu da bi one mogle oporaviti turizam u Srbiji.

  Iz „Tripin Srbije“ ocenjuju da je najveći problem srpskog turizma edukacija.

  „Zaključujemo da postoje ljudi koji su veoma sposobni da se bave turizmom, a nemaju glas javnosti, dok oni koji se bave, nisu adekvatno obrazovani. Nisu upućeni na lokalu, nisu svesni svih potencijala, znamenitosti i atrakcija koje neki kraj nudi“, kazao je Tanjugu Dragić.

  Kako je istakao, Srbija ima toliko lepota i atrakcija, stotine zanimljivih lokaliteta koje treba iskoristiti i reklamirati se u inostranstvu, šta je to sve što Srbija još ima osim gradskog turizma.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Srbija, turizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga