17:44 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 28
  Pratite nas

  Najnovije istraživanje psihologije pruža uvid u faktore koji pridonose noćnim morama. Rezultati studije pokazali su da pojedinci s povišenom neurotičnošću češće doživljavaju noćne more. Studija je objavljena u časopisu „Slip sajens“.

  Noćne more mogu na različit način uticati na svakodnevni život čoveka stvarajući strah od spavanja zbog iščekivanja noćnih mora ili poremećaj raspoloženja zbog dugotrajnih osećaja koji su proizašli iz noćnih mora, prenosi portal Kliks.ba.

   

  Spavanje, košmar
  © Foto : Pixabay
  Oko devet odsto ispitanika prijavilo trenutne noćne more

   

  Da bi istražili šta pridonosi tome, istraživači su uzeli u obzir nekoliko faktora. Cilj ove studije, objašnjavaju autori, bio je ispitati uticaj socio-demografskih varijabli i neuroticizma ljudi na noćne more.

  Internet anketu popunilo je 2.492 muškarca i žene starosti od 17 do 93 godine. Učesnici su ispunili deo upitnika kako bi procenili svoje noćne more, trenutno i u detinjstvu.

  Rezultati su pokazali da je oko devet odsto ispitanika prijavilo trenutne noćne more, a 18 odsto košmare u detinjstvu. Više od četvrtine (27 odsto) učesnika koji su doživeli noćne more navelo je da im se ponavljaju košmari koji su se odnosili na događaje iz njihovog života.

  Neuroticizam je osobina ličnosti koja je najjače povezana s učestalošću noćnih mora i njihovim ponavljanjem. Žene su imale češće noćne more od muškaraca. Pronađen je i efekat starosti, pokazujući da je starija dob povezana s ponavljajućim noćnim morama. Istraživači zaključuju da faktori kao što su pol, starost i neurotičnost definitivno doprinose noćnim morama.


  Pročitajte još:

  Tagovi:
  snovi, san, košmar, noćna mora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga