15:09 14 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  41866
  Pratite nas

  Na dan sahrane predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, 8. maja 1980. godine, izvršena je počasna artiljerijska paljba u glavnim gradovima republika SFRJ.

  Počasnu artiljerijsku jedinicu u Beogradu formirao je mešoviti artiljerijski divizion Prvog proleterskog gardijskog mehanizovanog puka, a komandovali su major Stanoje Kaplarević i major Živko Matić. Istog dana u glavnim gradovima republika SFRJ izvršena je počasna paljba iz 12 artiljerijskih oruđa sa 20 plotuna. 

  Sahrana Josipa Broza Tito Beogradu
  © AP Photo /
  Sahrana Josipa Broza Tita

  Nakon Titove sahrane, 23. juna 1980, Vojni muzej Beograd podneo je zahtev za preuzimanje čaura ostalih nakon počasne artiljerijske paljbe. Od 1.850 čaura koje su ostale i predate su Vojnom muzeju Beograd, na 82 je ugraviran lik Josipa Broza Tita i odgovarajući tekst. Na preostalima je odštampan samo tekst. Naređeno je i da se 48 čaura čuva u Vojnom muzeju kao trajna muzejska vrednost.

  Odobreno je da se po jedna čaura dodeli Vojnom muzeju i Političkoj upravi radi čuvanja u kolekciji simbola. Za preostale čaure ovlašćen je načelnik muzeja da može bez naplate, samo izuzetno, dodeljivati čaure delegacijama, institucijama, ustanovama i pojedincima. 

  Sahrana Josipa Broza Tita
  © AP Photo /
  Sahrana Josipa Broza Tita

  Od ukupne količine, manji broj čaura predat je fabrici „Aurometal” iz Subotice, gde je izvršeno površinsko skidanje fabričkih oznaka sa tela i poliranje. Potom, shodno rešenju, na delu čaura ugravirani su lik i tekst „Poslednja počasna paljba Josipu Brozu Titu, Beograd, 8. maja 1980“, a na delu čaura urezane su šare i linije, nanet je tekst i izvršena je zaštita lakom. Na osnovu raspoloživih uzoraka, može se zaključiti da su bile četiri različite vrste obrade čaura: 1) poliranje, graviranje lika i natpisa; 2) poliranje, graviranje šara i linija, nanošenje natpisa i zaštita lakom; 3) poliranje, nanošenje natpisa i zaštita lakom; 4) poliranje, bez označavanja na telu čaure. 

  Sahrana Josipa Broza Tita
  © AP Photo /
  Grob Josipa Broza Tita

  Prvi primerci na kojima su urezivane šare i linije i štampan tekst, imali su pravopisnu grešku, jer je prvo slovo meseca maja pisano kao veliko. Tokom obrade čaura nisu uklanjane fabričke oznake na dancetu čaure i topovskoj kapisli i mogu se jasno uočiti.

  Na osnovu analiziranih uzoraka čaura, prvenstveno oznaka na dancetu (52 g, 53 g. i 6103) i na topovskim kapislama, zaključeno je da su za počasnu paljbu korišćeni manevarski meci, čija su tela različite godine proizvodnje: 1952, 1953. i 1961. 

  Čaure su nakon obrade vraćene Vojnom muzeju, a potom distribuirane unutar Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i dodeljivane kako je definisano. 

  Pojedini izvori navode da je prvo dodeljena čaura Jovanki Broz. Procena je da je preostao mali broj čaura koje su obrađene i one se nalaze u Vojnom muzeju Beograd i u privatnim zbirkama. Deo čaura uništen je 1999. godine tokom NATO bombardovanja vojnih objekata. Nepoznato je šta se dešavalo sa čaurama nastalim nakon počasne paljbe u ostalim glavnim gradovima republika SFRJ. 

  Tagovi:
  počasna paljba, sahrana, SFRJ, Josip Broz Tito
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga