21:12 26 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2287
  Pratite nas

  Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, objavljeno je na službenim internet-stranicama Hvara.

  Gradsko veće Hvara jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacione infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom se obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem nezavisne i nepristrasne studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, piše portal 24 sata.

  Gradsko veće će organizovati radnu grupu koja će u narednih šest meseci da istražuje uzročno-posledičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

  Odluka će biti dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne delatnosti, koja je dužna da je prosledi je svim relevantnim čimbenicima koji deluju na području grada Hvara.

  Odluka se na dnevnom redu sednice Veća našla na predlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne grupe građana. Razlog tome je informacija da je Hvar na listi od 13 gradova i jednog ostrva za koje su izdate privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

  Kako navode iz Hvara, uzeta su u obzir rezultati istraživanja koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija kao i činjenica da je ministarka zaštite okoline regiona grada Brisela Selin Fremo obustavila postavljanje 5G mreže na području ovog region dok se ne dokaže uticaj na ljudsko zdravlje i okolinu.

  Takođe, uzete su u obzir i Rezolucije Evropskog parlamenta (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima i Evropski akcioni plan za zdravlje i okolinu), kao i Rezolucija Saveta Evrope - Potencijalne opasnosti elektromagnetskih polja i njihov uticaj na okolinu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  mreža, Hrvatska, 5G
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga