13:43 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 166
  Pratite nas

  Nema ničeg novog u tome da se „Vocap“ bori sa sigurnosnim problemima. Nezavisni sajber-stručnjak iz Indije i „lovac na bagove“ Atul Džajaram tvrdi da su brojevi telefona mnogih korisnika „Vocapa“ dostupni pomoću jednostavne pretrage na Guglu.

  Kako kaže, brojevi su dostupni svima u „plejn tekst“ varijanti, odnosno otvorenom tekstu, a pogođeni su korisnici iz skoro svih zemalja. Greška se nalazi, tvrdi Džajaram, u opciji „Click to chat“ na desktop verziji aplikacije „Vocap“, piše B92.

  Kada se ta opcija odabere, korisnici mogu da se dopisuju sa nekim a da nemaju memorisan njegov broj telefona. Ipak, Gugl ih indeksira, pa su tako dostupni za pretragu, piše Tek radar.

  „U zavisnosti od postavki privatnosti, lako se mogu pronaći status i fotografija profila, kao i ime. S obzirom na to da se vidi i vaš broj mobilnog telefona, najbolji način da se zaštitite je da obrišete ’Vocap‘ nalog ili promenite broj“, kaže Džajaram.

  Brojevi telefona povezani sa „Vocap“ nalogom u bilo kojoj zemlji mogu se pronaći ukucavanjem ovoga u Gugle pretragu: site:wa.me „pozivni_broj“.

  Na primer, srpskim brojevima možete pristupiti ukucavanjem site:wa.me „+381“

  „Vocap“ nije zabrinut

  „Vocap“ je, međutim, imao odgovor na ovo. Ne čini se da su nešto posebno zabrinuti, uprkos predlogu Džajarama da je trebalo da koriste enkripciju.

  „Mada cenimo ovaj istraživački izveštaj i vreme koje je utrošeno, ne smatramo da je to problem jer sadrži indeks pretraživača URL-ova koje su korisnici ’Vocapa‘ izabrali da učine javnim. Svi korisnici, uključujući kompanije, mogu da blokiraju neželjene poruke jednim pritiskom na dugme“, objavili su iz kompanije.

  Međutim, čini se da je ovaj stav previše ležeran. Danas su mobilni telefoni sastavni deo života, i ukoliko nečiji broj padne u pogrešne ruke, šteta može da bude velika.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  prisluškivanje, Gugl
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga