13:05 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  15121
  Pratite nas

  Izraelski arheolozi su srušili mit po kojem je Kineski zid bio predviđen samo za zaštitu od naleta Mongola. Prema zaključcima istraživača, deo građevine se koristio za kontrolu trgovačkih puteva i prikupljanje poreza, piše Phys.org.

  Stručnjaci su prvi put uneli na kartu Severnu liniju zida, dužine 740 kilometara koja se nalazi na teritoriji savremene Mongolije. Ovde zid prolazi kroz dolinu, manje je visine i nalazi se pored puteva koji se nisu koristili u vojne svrhe. Prema rečima naučnika, to ukazuje da je Kineski zid ograničavao i kretanje civilnog stanovništa i stoke i olakšavao prikupljanje poreza, posebno u vreme hladnog perioda, kada su ljudi odvodili domaće životinje u toplije južne pašnjake.

  Severna linija ili Zid Čingiskana je bio izgrađen između 11. i 13. veka. Izgradnja samog Kineskog zida počela je u trećem veku do naše ere i trajala do 1644. godine. Njena dužina iznosi više od 21.000 kilometara, što ga čini najvećim spomenikom arhitekture u istoriji čovečanstva. Debljina iznosi najmanje deset metara, zbog čega ga je teško primetiti iz svemira.

  Tagovi:
  kineski zid
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga