14:25 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1474
  Pratite nas

  Speleolozi iz Karlovca i Mostara otkrili su jamu Malu Dželaliju, jednu od najdubljih u Bosni i Hercegovini i regiji čija je ulazna vertikala duboka čak 400 metara.

  Kako je saopštilo Speleološko društvo Herceg, jama, čiji je ulaz vidljiv čak i na Guglovim kartama, nalazi se u mestu Raškoj Gori severno od Mostara, prenosi „Slobodna Dalmacija“.

  Prvi pokušaj speleologa da se spuste na dno jame zajedno s kolegama iz Karlovca nije uspeo jer su imali opremu s tek 300 metara užeta, a ulaznoj „vertikali se nije nazirao kraj“.

  U novom pokušaju uspeli su se spustiti na dubinu od čak 400 metara gde se nalazi velika dvorana. Nakon pretrage, pronašli su novi vertikalni kanal u koji su bacili kamen, ali nisu uspeli čuti kada se prizemljio.

  Najavili su nastavak istraživanja na toj lokaciji, jednoj od najdubljih jama u Bosni i Hercegovini.

  „Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u Bosni i Hercegovini i najdubljih otkrivenih jama uopšte“, naveli su za lokalne medije u Mostaru iz Speleološkog društva Herceg.

  Najdublja do sada istražena jama na području Bosne i Hercegovine je Nevidna voda na području Dinare. Speleolozi su se uspeli spustiti do dubine od 653 metra.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  BiH, jama
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga