12:43 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  95186
  Pratite nas

  Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je danas da će se obratiti „relevantnim strukturama“ povodom zloupotreba kojima je nekadašnji potpredsednik SANU i svetski priznati matematičar Milutin Milanković postao „hrvatski znanstvenik“.

  Izvršni odbor SANU naveo je u saopštenju da „već duže vreme s nevericom i ogorčenjem prati svojatanje srpskih naučnika i umetnika, zasnovano na zaista neprihvatljivim argumentima“.

  „Poslednji u nizu je jedan od najvećih srpskih naučnika Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsednik SANU, koji je prekomandovan u hrvatskog znanstvenika“, stoji u saopštenju.

  Milanković (1879-1958) je rođen u selu Dalj na teritoriji tadašnje Austrougarske, a danas Hrvatske. Bio je matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, fizičar, doktor tehničkih nauka, prenosi „Nedeljnik“.

  Najpoznatiji je po „Kanonu osunčavanja Zemlje“, koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema i po teorijskom objašnjenju Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce, poznatom danas kao „Milankovićevi ciklusi“.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  nauka, Nikola Tesla, Milutin Milanković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga