21:46 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2624
  Pratite nas

  Srpski narod na Kosovu i Metohiji danas je spokojan, ali, izgleda, samo zbog toga što se na ulicama južne pokrajine, kao što to obično za Vidovdan biva, nalazi više policije. Proteklih dana Srbi na Kosovu ponovo su bili meta albanskog pritiska, a ove godine imaju i novu muku – koronavirus.

  Osim albanskih pritisaka, ove godine, Srbi na Kosovu za Vidovdan imaju još jedan problem, zbog kog se jedan od najvećih srpskih praznika obeležava skromnije nego proteklih.

  Srbi obeležavaju Vidovdan na Gazimestanu.
  © Tanjug / Edib Tahirović
  Vidovdan se ove godine obeležava skromnije nego proteklih

  Vidovdan skromniji zbog korone

  Urednik istorijsko-dokumentarnih programa Doma kulture „Gračanica“ Aleksandar Gudžić za nedostatak ljudi krivi koronavirus:

  „Vidovdan je važan dan u istorijskom sećanju srpskog naroda. Tada Srbi iz svih krajeva sveta dolaze u Gračanicu i na Gazimestan. Ove godine ih je manje“, svedoči Gudžić.

  On je ukazao i na to da je zbog straha od novog talasa virusa korona Dom kulture „Gračanica“ smanjio obim sadržaja tradicionalnog kulturno-umetničkog programa „Vidovdanske svečanosti“ i naglasio da sve što organizuju ostvaruju posebnim režimom rada, uz pojačane mere opreza i zaštite od zaraze.

  Osim ovogodišnje bojazni zbog pandemije, među srpskim stanovništvom pojavio se i strah od Albanaca, koji Srbe na Kosmetu svake godine provociraju uoči i tokom Vidovdana.

  Svakodnevan psihološki pritisak

  Poslednji incidenti dogodili su se pre nekoliko dana. Na kući povratnika Jovana Ristića u selu Ljubožda osvanuli su grafiti „UČK“. Gotovo istovremeno provaljeno je u kuću Radoja Pumpalovića u selu Dubrava u opštini Istok.

  „Srbi se svakodnevno suočavaju sa psihološkim pritiskom. Ti grafiti i pretnje su jedan vid tog psihološkog pritiska koji albanska većina godinama primenjuje nad Srbima. To je nešto s čime se Srbi na Kosovu suočavaju godinama“, istakao je Gudžić i dodao da nije siguran da li prištinske vlasti nisu u stanju ili ne žele da takve incidente spreče.

  Na kuću povratnika Jovana Ristića u selu Ljubožda ispisani su grafiti „UČK“
  © Foto : Kancelarija za Kosovo i Metohiju
  Srbi na Kosovu se svakodnevno suočavaju sa psihološkim pritiskom

  On napominje da takvi incidenti podsećaju Srbe na sve što su prošli za vreme ratova devedesetih godina i ukazuje na to da se naš narod plaši Albanaca zbog mnogobrojnih traumatičnih iskustava.

  „Ovde je na delu institucionalno ugnjetavanje jednog naroda. Srbi su diskriminisani na svakom koraku. Institucije u Prištini ne poštuju ni svoje zakone i regulative. Po Ustavu Kosova, srpski jezik je zvanični jezik na Kosovu. Međutim, kada se institucije obraćaju Srbima, to rade isključivo na albanskom ili užasno lošem srpskom jeziku i na latiničnom pismu“, predočava nam Gudžić.

  Antisrpski narativ

  Poslednje provokacije nisu prošle nezapaženo. Mnogi mediji preneli su šta se dogodilo, a reagovali su i srpski zvaničnici, ali oni, kao i naš sagovornik, sumnjaju da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni.

  „Bojim se da je to nemoguće, jer je albanska većina svoju državnost i nezavisnost poslednjih 20 godina gradila na narativu o isključivo srpskoj krivici za rat ’99 godine. U takvom narativu nema mesta za srpske žrtve i Srbe“, smatra naš sagovornik.

  Ipak, Gudžić svedoči da je srpski narod na Kosovu danas spokojan, ali naglašava da je to zbog toga što na ulicama ima više policije nego inače, što je na Kosmetu takođe uobičajeno uoči i za vreme Vidovdana.

  Podsetimo, obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji počinje liturgijom u Gračanici, a nastavlja se pomenom na Gazimestanu. Za taj praznik, Dom kulture „Gračanica“ svake godine organizuje bogat kulturno-umetnički program, „Vidovdanske svečanosti“, kao što je prošlogodišnji nastup simfonijskog orkestra RTS-a i gostovanje brojnih delatnika srpske kulture.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Srbi, Kosmet, Kosovo i Metohija, Kosovo, Vidovdan, virus, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga